Hlavní obsah

Spor o pokácený ořešák vyvrcholil střelbou. Důchodci hrozí až 18 let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letitý spor dvou sousedů z Prahy 4 vyvrcholil střelbou a obžalobou z pokusu o vraždu. Z trestného činu se u pražského městského soudu nyní zpovídá třiasedmdesátiletý Vlastimil Matula. Ten podle obžaloby střelil svého souseda do rukou a do ucha. Podle znalců, které soud ve čtvrtek vyslechl, Matula jednal zkratkovitě. Důchodci hrozí v případě odsouzení až 18 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Matula sekal loni v květnu na své zahrádce v pražských Kunraticích trávník. Když měl asi polovinou hotovou, všiml si, že se k němu blíží jeho soused.

S ním měl senior spory už od roku 2011, kdy Matulův syn pokácel ořešák na sousedově pozemku. A následovaly pak i hádky kvůli sdílenému plotu.

Matula si na zahrádku nosil svou legálně drženou pistoli vz. 50, prý právě kvůli sousedovi. „Už jednou přišel a začal mě vulgárně napadat. Vyhrožoval mi, strkal do mě,“ uvedl Matula s tím, že se bál fyzického napadení ze strany čtyřiačtyřicetiletého souseda. Zbraň měl u sebe i v inkriminovaný den.

Zatmění v hlavě

Soused prý k Matulovi přišel a začal mu nadávat. „Ty ha**le, stejně si ten plot nepostavíš a já tě zabiju,“ říkal podle Matuly muž.

Obžalovaný na to nic neřekl — byl prý celý rozechvělý — ovšem místo odpovědi na souseda minimálně dvakrát vystřelil. Trefil ho do předloktí a do ucha. „Nejsem si tím přímo jist, mám pocit, že jsem na jeho ruce viděl krev,“ popisoval čin Matula.

„Měl jsem nějaký zatemnění v hlavě nebo prostě nevím,“ hledal marně vysvětlení svého jednání.

Seděl venku na bobku a řval: ‚Ku*va!‘ Když jsem viděl, že mluví a je naštvanej, tak jsem šel zpátky.
obžalovaný

Poté šel do chatky, odložil pistoli na stůl a zavolal na policii. „Dobrý den, Matula. Já jsem tady postřelil člověka,“ oznámil dispečerovi. Pak se šel podívat ven, co je s jeho sokem.

„Seděl venku na bobku a řval: ‚Ku*va!‘ Když jsem viděl, že mluví a je naštvanej, tak jsem šel zpátky,“ řekl Matula. Zanedlouho si pro Matulu přijela policie a vzala ho do vazby.

Podle soudního znalce Vlastimila Tichého Matula netrpí žádnou duševní chorobou ani poruchou. „Jednal zkratkovitě v důsledku prostého afektu při dlouhodobějším sousedském sporu,“ uvedl ve čtvrtek Tichý u soudu.

Postřelený se u soudu domáhá odškodného ve výši 11 miliónů korun — za psychické útrapy, za bolest a také má jít o náhradu za ušlý zisk v podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám