Hlavní obsah

Soudkyně přijde o třetinu platu, opakovaně způsobila průtahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Poslední šanci zřejmě dostala soudkyně Jitka Bartáková z pražského krajského soudu, pro kterou její nadřízení žádali konec v justici. Kárný senát Nejvyššího správního soudu se ale nakonec usnesl, že dostatečným trestem bude snížení platu o třicet procent na dobu dvou let. Soudkyně opakovaně způsobila průtahy v případech.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Soudkyně Jitka Bartáková

Článek

Předseda kárného senátu Tomáš Langášek uvedl, že soudkyně od roku 2020 do loňského roku způsobila nedůvodné průtahy v celkem čtrnácti případech. Přitom v roce 2021 byla už za obdobné pochybení potrestána a přišla tehdy o patnáct procent z platu po dobu jednoho roku. „Porušila své povinnosti soudkyně a ohrozila důvěru ve spravedlivé rozhodování soudů,“ konstatoval Langášek.

Insolvenční soudkyně Bartáková působí v obchodním úseku krajského soudu od roku 2012. Před kárným senátem se při minulých jednáních hájila tím, že se svou práci snaží zlepšit a všechny spisy má nyní vedeny ve lhůtách. Minulý předseda pražského soudu Ljubomír Drápal, který musel po dovršení sedmdesáti let z justice odejít, ale ve zlepšení nevěřil a trval na odvolání své kolegyně z funkce.

„Průtahy dosahovaly u dvou věcí i téměř dvaceti měsíců, u jednoho spisu překročily hranici dvou let. Nejzávažnější okolností je, že v celkem sedmi věcech byla shledána odpovědnou jak nyní, tak i v předchozím případě. Šlo o extrémně staré záležitosti,“ upozornil Langášek.

Kárný senát přiznal, že uvažoval o nejpřísnějších opatřeních, tedy i odvolání z funkce. Nakonec ale sáhl po trestu jen o jeden stupínek níže, tedy k maximálně možnému finančnímu postihu, který vychází na téměř 1,5 milionu korun hrubého.

„Zhodnotili jsme snad její částečnou sebereflexi, vyjádřila lítost a myslíme, že to nebylo jen účelové. Je u ní jakási snaha končit ty starší věci,“ vysvětlil rozhodnutí Langášek.

Pražský soudce Valehrach přišel o funkci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám