Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání exministra Bárty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v neveřejném jednání zastavil stíhání bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka a exministra Víta Bárty v kauze úniku odposlechů Romana Janouška. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize s tím, že podle soudu nebylo prokázáno, že skutek spáchali obvinění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta u soudu. Archivní snímek

Článek

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, v nichž se muži oslovují „Mazánku” a „Kolibříku”, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta Dnes. Odposlechy odhalují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že nahrávky pořídila v roce 2007 Bezpečnostní informační služba (BIS).

Vít Bárta jde před soud kvůli odposlechům s Kolibříkem Bémem a Mazánkem Janouškem

Krimi

Oba obžalovaní vinu ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace odmítají. Bárta byl na podzim roku 2013 obviněn z toho, že v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta BIS Petržílka, aby zmíněné citlivé dokumenty vynesl.

Petržílek, který v době svého zadržení vedl u protikorupční policie odbor analytiky a informatiky, skončil po zatčení ve vazbě a soud ho po několika týdnech propustil. Bártu policisté stíhali na svobodě. Bárta po zadržení uvedl, že se ničeho nezákonného nedopustil. Petržílek řekl, že BIS je jeho srdcová záležitost a nikdy by ji nezradil.

Policie ukončila vyšetřování úniku odposlechů Janouška s Bémem a navrhuje obžalobu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám