Hlavní obsah

Soud začal řešit vraždu taxikáře

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Čtyřčlenný senát Krajského soudu v Českých Budějovicích začal ve čtvrtek řešit loňskou loupežnou vraždu čtyřiašedesátiletého českobudějovického taxikáře. Na lavici obžalovaných usedli dva mladíci ze Sokolova. Jedenadvacetiletému Petru Tříškovi hrozí za loupež až patnáct let vězení, jeho bratranci, jen o sedm měsíců staršímu Josefu Markovi, za vraždu i výjimečný trest.

Článek

Podle státního zástupce Barnabáše Lišky si obžalovaní v pátek 17. září ráno objednali telefonicky taxi s cílem jeho řidiče oloupit. Na trase z Českých Budějovic do Českého Krumlova poblíž obce Černice měl Marek muže usmrtit několika ranami nožem. Tělo zavražděného našli o den později jeho příbuzní, kteří po něm pátrali, v poli kukuřice.

"Petr vystoupil z vozu. Já jsem vytáhl nůž a řekl, aby vyndal peníze. Chtěl jsem ho trochu popíchnout, aby to bral vážně, ale nůž jsem zarazil příliš hluboko. Pak jsem zpanikařil a bodal dál. Nevím kolikrát, vím jen, že poslední rána šla do krku," vypověděl Marek, podle kterého byl jeho komplic celou dobu vedle auta a nevěděl, co se děje uvnitř.

Následně Marek taxikáře odtáhl do pole, kde z něj strhl bundu, v níž měl zavražděný peněženku se zhruba devíti tisíci korunami. Mladíci pak z vozu vyndali zakrvácené potahy a odjeli do Velešíny, kde byli ubytováni v jednom z místních penziónů. S automobilem své oběti následně přejeli do Strakonic, kde ho odstavili. Bez vozidla se ještě stačili přepravit do Sušice. Dál už se nedostali.

Druhý obžalovaný prý spal

Přestože se Marek k činu doznal už v přípravném řízení, druhý obžalovaný popírá i to, že by loupež byla dopředu dohodnutá. "Při jízdě jsem usnul. Když jsem se probudil, auto už stálo. Sáhnul jsem pro peněženku, že zaplatím a náhle jsem viděl, že Pepa má v ruce nůž od krve. Vystoupil jsem, byl jsem v šoku," řekl před soudem Tříška.

Jednání se zúčastnili i bývalí kolegové zavražděného taxikáře, kteří se netajili tím, že chtějí pro mladíky nejvyšší možné postihy. Za zpřísnění trestů v podobných případech sepsali také petici, kterou poslali vládě. Od smrti kolegy mají ze zákazníků větší strach. "Samozřejmě, že žijeme v obavách, a jsme proto opatrnější," uvedl taxikář Michal Soukup. Hlavní líčení bude pokračovat v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám