Hlavní obsah

Soud: Skopeček byl veden v seznamech StB neoprávněně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud ve středu rozhodl, že herec Jan Skopeček se neoprávněně ocitl v oficiálních seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB). Uložil ministerstvu vnitra, aby Skopečkovo jméno ze seznamu vymazalo. Diváci znají Skopečka z filmů Kameňák, Parta hic nebo seriálu Tři chlapi v chalupě.

Článek

Herce vedla StB pod krycím jménem Franta nejdříve jako prověřovanou osobu, poté jako kandidáta tajné spolupráce a od dubna 1978 jako agenta.

Podle soudkyně Jaroslavy Lobotkové svědci ani listinné materiály neprokázali, že by někdy Skopeček podepsal spolupráci. Takzvaný vázací akt s vlastnoručním podpisem ve svazku, který si StB na Skopečka jedenáct let vedla, není. Spis pouze obsahuje zmínku,o tom, že Skopeček spolupráci podepsal kdesi v hospodě. I kdyby takovýto akt existoval, nesplňoval by podle soudkyně podmínky tehdejších rozkazů v StB.

Skopeček přiznal setkání se spolupracovníky StB

Osmdesátiletý Skopeček u soudu přiznal, že se s některými spolupracovníky StB setkal.: "Já jsem na ty schůzky chodil, protože jsem se bál tam nejít, už jsem měl tehdy za sebou jeden tříletý zákaz činnosti. Říkal jsem si, nic jsi nepodepsal, tak o co jde."

Většinou podle něj šlo o ryze formální rozhovory. Jednou se ho zeptali na herečku Vlastu Chramostovou, která byla v nemilosti režimu. "Ona bydlela v severních Čechách na chalupě, já jsem se s ní potkal jednou za 40 let," dodal.

Herec si stěžoval, že kvůli evidenci v seznamech již delší dobu není obsazován do televize a filmu.

Skopečka registroval odbor StB, který se zabýval vnitřním nepřítelem.

Svědci nežijí

Právnička ministerstva vnitra zváží, zda se proti rozsudku odvolá. U soudu navrhovala, aby byla Skopečkova žaloba zamítnuta. Podle ní se herec s agenty scházel dobrovolně po několik let s plným vědomím, že jsou agenti Státní bezpečnosti. Připustila však, že svědci, kteří by mohli potvrdit, že Skopeček podepsal vázací akt, již nežijí.

Ministerstvo prohrálo přes 700 žalob, tedy asi 90 procent z podaných. Pět jmen muselo ze seznamů spolupracovníků StB  odstranit. Nejznámějším je jméno herečky Jiřiny Bohdalové.

Zveřejnit seznam spolupracovníků nařizuje zákon o zpřístupnění svazků StB. Vnitro ho na své  webové stránky umístilo loni v březnu. Vydalo i knižní verzi. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám