Hlavní obsah

Soud se vrátí ke kauze Nečasová

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém projednání kauzy Jany Nečasové a údajného zneužití vojenské tajné služby z roku 2012, které je u Obvodního soudu pro Prahu 1 v plánu na polovinu června, zaznějí výslechy dvou svědků. Jinak se budou přehrávat odposlechy a řešit listinné důkazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová

Článek

Jedním z předvolaných je podle zjištění Práva bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, který v případu ještě nevypovídal. Od roku 2003 působí jako konzultant v oblasti bezpečnosti energetiky.

Soudkyně Helena Králová nařídila hlavní líčení na čtyři dny v týdnu od 13. června. Případ musí znovu projednat poté, kdy její předchozí osvobozující verdikt zrušil Městský soud v Praze po odvolání žalobce. Soud jí vytkl řadu pochybení zejména v hodnocení výpovědí.

Soudkyně se má zaměřit na motiv

„Zatím jsou předvoláni dva svědci, kteří vyplynuli z pokynů odvolacího soudu,“ řekla Právu mluvčí obvodního soudu Lenka Cihlářová. Kdo je druhým svědkem, soudkyně prý neuvedla.

Jejich počet ale nemusí být konečný, další může soudkyně předvolat na základě důkazů, které se budou v červnu probírat. Má také možnost vyslechnout svědky, které předvolala už loni.

Jednání by mělo být veřejné. Loni u řady výslechů byla veřejnost vyloučena kvůli tomu, že se probíraly záležitosti v režimu utajení. Nyní to podle Cihlářové připadá v úvahu pouze u Šedivého. Soudkyně proto obeslala advokáty a žalobce, aby se předem vyjádřili, kam budou směřovat jejich dotazy, aby se podle toho zařídila.

Králová loni v květnu zprostila obžaloby Nečasovou (dříve Nagyovou) i zbylé tři obviněné: dva exšéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu a důstojníka Jana Pohůnka.

Měla využít zpravodajce

Podle žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, využila na podzim roku 2012 tehdy Nagyová coby šéfka kabinetu a milenka bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) zpravodajské důstojníky, aby zajistili sledování Nečasovy tehdejší manželky Radky.

Nagyová prý měla milostný motiv a sbírala kompromitující materiály o nevěře Radky Nečasové, přičemž využila kontaktů s rozvědkou. Po vypuknutí aféry padla vláda a Nečas se pak s Nagyovou oženil.

Obžalovaní tvrzení o sledování odmítají, podle nich šlo o prověřování bezpečnostního ohrožení Nečasovy rodiny. Stejně hovořil před soudem coby svědek loni také Nečas. Nagyová podle obžaloby nechala sledovat i několik pracovníků Úřadu vlády ČR.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Odvolací soud letos nesouhlasil s tím, jak Králová důkazy a zejména výslechy hodnotila. Dal jí také řadu pokynů, čím by se měla zabývat a co doplnit. Měla by prý hlavně znovu promyslet motiv Nečasové, kvůli němuž oslovila rozvědku.

Reklama

Výběr článků

Načítám