Hlavní obsah

Soud s lékařem Bartákem kvůli přípravě tří vražd bude pokračovat až v lednu

Právo, Ludmila Žlábková
Liberec

„Necítím se dobře, ale budu poslouchat,“ zhodnotil subjektivně svůj zdravotní stav na začátku hlavního líčení lékař Jaroslav Barták, obžalovaný z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. Projednávání kauzy pokračovalo u Krajského soudu v Liberci poté, co byl Vrchním soudem zrušen původní rozsudek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Barták u libereckého soudu

Článek

Podle rozsudku byl obžalovaný shledán vinným a potrestán byl 18 lety vězení. Hlavní líčení mělo původně začít již v září, vinou krutých bolestí hlavy, na něž si obžalovaný stěžoval, však bylo odročeno. Nyní podle vyžádané lékařské zprávy už schopen jednání byl. K závěrečnému verdiktu však soud nedospěl ani tentokrát, předsedkyně senátu Eva Drahotová odročila jednání kvůli doplnění posudků soudních znalců z oboru psychologie a psychiatrie.

„Hlavní líčení bude odročeno zhruba do poloviny ledna s ohledem na dopracování doplňků znaleckých posudků na svědka,“ vysvětlila Drahotová. Podle ní se však zatím neobjevily žádné nové skutečnosti. „Na žádost obhájkyně budou znalcům předloženy spisy týkající se svědka,“ doplnila.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Barták u libereckého soudu

Barták si v současné době ve věznici v Rynolticích odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. Právě zde měl podle obžaloby plánovat odstranění někdejšího šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, pražského advokáta Oldřicha Choděry a pravoslavného kněze Eugena Freimanna jako pomstu za jejich svědectví v předchozím procesu.

Další tři lidi chtěl Barták vydírat, aby získal peníze na plánovaný útěk z vězení. Chtěl uprchnout vrtulníkem do Polska a poté do Běloruska, kde by požádal o politický azyl. Černou práci měli pro Bartáka zajistit spoluvězni. Jeden z nich, recidivista odsouzený za loupeže, si ale obstaral minikameru ukrytou v hodinkách a Bartákovy plány zaznamenal. A obrátil se na policii, které záznam předal.

Obžalovanému, jenž vinu popírá a tvrdí, že šlo o běžné vězeňské debaty, které nemyslel vážně, hrozí v případě odsouzení dalších 15 až 20 let vězení.

Vrchní soud při vrácení případu zpět prvoinstančnímu soudu žádal například znovuvyslechnutí šéfa pražského oddělení vražd. Právě na něho se obrátil svědek z věznice a informoval ho o údajné přípravě vražd.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Barták u libereckého soudu

„První podnět, že se něco děje nekalého kolem doktora Bartáka, vyšel od osoby spolupracující jako informátor. Kdybych uvedl jeho jméno, ohrozil bych jeho bezpečnost. Je to člověk, který se pohybuje v kriminálním prostředí a podal tuto informaci,“ řekl kriminalista. A stejně jako při minulé výpovědi se nerozpomenul ani na kontakt, který mu předal usvědčující důkazy zaslané vězněm.

V úterý znovu vypovídali i soudní znalci, kteří vypracovali posudky jak na obžalovaného, tak na klíčového svědka, jenž promluvil. Ten podle psycholožky trpí poruchou osobnosti, je disociální a orientován sám na sebe. O okolí mu mnoho nejde. „Rozhoduje se na základě vlastních pohnutek. I ve vězení si dokáže vybudovat určitou autoritu a odstup od ostatních odsouzených. O vztahu k obžalovanému říkal, že s takovým člověkem se nikdy nesetkal. Zpočátku se mu snažil pomoci, zorientovat se ve vězení. Poté přišla lhostejnost,“ uvedla znalkyně.

Důvodem, proč se rozhodl na plánování vražd upozornit, je podle znalců ochrana jeho vlastní osoby. Přitom podle jeho vlastních slov mu bylo nepříjemné stát de facto na druhé straně zákona, když celý jeho život má kriminální pozadí.

Reklama

Výběr článků

Načítám