Hlavní obsah

Soud s kuplíři začal za mimořádných bezpečnostních opatření

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Okresní soud v Teplicích začal v pondělí projednávat kauzu gangu kuplířů z Dubí, který policie odhalila loni v květnu při akci s krycím názvem Bábo. Obviněno je celkem čtrnáct lidí, z toho čtyři ženy.

Článek

Za přísných bezpečnostních opatření přivedla justiční stráž a vězeňská služba obžalované do jednací síně. Proti jednomu je vedeno řízení jako proti uprchlému - údajně utekl, když dostal echo od jednoho zaměstnance policie.

Okolí soudní budovy bylo a bude po celou dobu trvání případu uzavřeno. Budovu střeží policisté a zakuklení ozbrojenci, uvnitř museli všichni včetně třinácti obhájců projít několika prohlídkami a detekčními rámy. To vše vedení teplického soudu zajistilo kvůli obavám, že by se někdo mohl pokusit o únos obžalovaných.

Jsou mezi nimi jak Češi, tak občané Běloruska, Ukrajiny a Bosny a Hercegoviny. Hovoří se o dvou skupinách, jedné jugoslávské a druhé kolem občanů bývalého sovětského svazu, kterou podle obžaloby měl vést ukrajinský podnikatel Serhiy Onyskiv.

Ženám z Běloruska slíbili atraktivní práci

Všichni se podle obžaloby, kterou vede státní zástupce Karel Jiruška, účastnili zločinného spolčení, kuplířství a jeden z obžalovaných navíc nedovoleného ozbrojování.

Kuplíři obchodovali převážně s ženami z Běloruska, kterým slibovali práci v zahraničí. Po příjezdu do Česka si je přebírali v Praze, odváželi do Dubí a nutili je k prostituci. Mezi obviněnými jsou jak majitelé a jednatelé hotelů a penziónů Miami, Biháč a Eurostar v Dubí, tak i barmanky, provozní nebo kuchař. Trestné činnosti se měli dopouštět od ledna 2003 do zadržení na jaře 2004. Dovezeným dívkám měli legalizovat pobyt včetně vyřizování víz a cestovních dokladů.

Předseda senátu Jindřich Pojkar zahájil líčení výslechem obžalovaných, na řadu by měly v tomto týdnu přijít i odposlechy. Onyskiv, proti kterému je ještě vedeno jiné řízení kvůli vydírání, se hájil tím, že jako majitel podniku Miami o prostituci nevěděl, z ostatních obžalovaných polovinu nezná a živily ho prý jeho další firmy na Ukrajině. V ČR podnikal ve stavebnictví a měl autopůjčovnu. "V žádném případě se nepovažuji za jedničku této skupiny," prohlásil Onyskiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám