Hlavní obsah

Soud řeší tragédii na karvinské diskotéce

Právo, Novinky, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Karvinský okresní soud začal ve středu řešit jednu z největších loňských tragédií - požár na diskotéce U Vlka. Na lavici obžalovaných usedli tři muži, kteří měli loni v říjnu společně odpálit ohňostroj uvnitř tohoto podniku. Při následném požáru uhořela sedmnáctiletá dívka.

Foto: archiv Supraphon

Nestárnoucí zpěvačka Yvetta Simonová.

Článek

Kromě dívky, která požár nepřežila, skončilo v nemocnici s vážnými popáleninami sedm desítek lidí. Mnozí mají celoživotní následky. 

Státní zástupce obžaloval spolumajitele podniku Pavla Vlka, házenkářského reprezentanta Michala Brůnu a podnikatel Alexandra Bosnaye z obecného ohrožení. Hrozí jim až deset let vězení. Klade jim za vinu, že v mírně podnapilém stavu odpálili takzvanou jevištní fontánu. Od gejzíru jisker začal hořet strop a oheň se pak rozšířil po celé budově.

Soudce zahájil proces tím, že přibližně hodinu četl nároky popálených návštěvníků na odškodnění, zejména bolestné a náhradu za zničené věci. Celková suma se blížila ke třem miliónům korun. Nejvíce popálení mají podle zákona nárok na bolestné zhruba čtvrt miliónu korun. Další milióny korun požadují zdravotní pojišťovny. Chtějí proplatit náklady na léčbu hostů diskotéky, kteří jsou jejími pojištěnci.

Z trojice obžalovaných se rozhodl vypovídat pouze házenkářský reprezentant Brůna. Ostatní svou výpověď odmítli. Brůna před soudem popsal, že mu spolumajitel podniku Vlk řekl o chystaném ohňostroji už dříve na společné oslavě u něho doma. "Viděl jsem držet raketu Sašu Bosnaye," vylíčil Brůna.

Před soudem prohlásil, že on mu pyrotechniku odpálit nepomáhal. Podle advokátky popálených návštěvníků diskotéky Dany Juroškové by měli před soudem stanout i další tři spolumajitelé podniku. "Když jsem viděla znalecké posudky hasičů a stavařů, tak je v nich celá řada závažných porušení požárních předpisů ze strany majitelů," poznamenala Jurošková.

Otec dívky, která na diskotéce uhořela, prohlásil, že by se měli zodpovídat i představitelé města, kteří diskotéku schválili. Hasiči konstatovali, že pokud by byly únikové východy v pořádku, tak by se tolik lidí nepopálilo. Soud bude pokračovat výslechy svědků až do pátku, kdy by mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám