Hlavní obsah

Soud potvrdil osvobozující rozsudek nad Rumunem, který měl vyhodit prostitutku z okna

– Praha
Novinky, bad

Rumun Marius Daniel Ionica (46), který čelil obžalobě z vyhození prostitutky z okna, si může definitivně oddychnout. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl odvolání státního zastupitelství proti březnovému zprošťujícímu rozsudku Krajského soudu v Hradci Králové s pobočkou v Pardubicích, ten tak nabyl právní moci.

BEZ KOMENTÁŘE: Rumun Marius Daniel Ionica u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

Odvolací soud jen technicky rozsudek poupravil. „Změnili jsme důvod, pro který obžalovaného zprošťujme podané obžaloby,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Pavla Augustinová. Místo toho, že nebylo prokázáno, že tento skutek spáchal obžalovaný, je důvod ten, že nebylo prokázáno, že se skutek, pro který byl Ionica stíhaný, stal.

Ionica měl podle obžaloby vyhodit o loňských Velikonocích o rok mladší ženu z šestého patra hotelové ubytovny v Pardubicích. Ženu, která si vydělávala jako prostitutka, si předtím Ionica přivedl do pokoje. Po pádu z šestého patra zemřela.

Ionica jakoukoliv vinu popřel, podle svých slov celý večer popíjel piva a rum, v průběhu noci se přesunul do nonstop herny, kde se nad ránem dohodl s pasákem, dal mu pětistovku a jeho svěřenkyni si odvedl na pokoj.

Tam jí dal rovněž pětistovku a pusu a šel se osprchovat. V koupelně si uvědomil, že nemá ručník, a když si pro něj šel, zjistil, že žena z pokoje zmizela. Smířen se svým osudem si lehl a usnul, vzbudila ho údajně až policie.

Patrně spadla sama

Jeho obhajobě pardubický soud příliš nevěřil, ale nepodařilo se prokázat, že by smrt ženy způsobil on.

Podle pardubického soudu byl rozhodující posudek z biomechaniky, podle kterého pozice ženy po pádu neodpovídala tomu, že byla vyhozena. Musela padat čelem k fasádě, a svou stopu dokonce zanechala na parapetu o patro níž. Podle znalců šlo o volný pád, k vystrčení by byla třeba větší intenzita.

Podle státního zastupitelství ale důkazy k Ionicově usvědčení jsou. „Domníváme se, že dokazování nebylo provedeno úplně, navrhujeme, aby bylo doplněno,“ uvedla státní zástupkyně Kateřina Boudová a navrhla zprošťující rozsudek zrušit a případ vrátit do Pardubic, mimo jiné i k doplnění znaleckého posudku ohledně pádu ženy z okna. „Podle nás existují důkazy, které svědčí pro vinu pana obžalovaného,“ dodala Boudová.

Ionicův obhájce naopak považoval rozsudek za správný a žádal odvolání jako nedůvodné zamítnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám