Hlavní obsah

Soud potvrdil muži osm let vězení za požár stájí v Praze, při kterém uhořeli koně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze ve středu poslal na osm let do vězení 30letého Vojtěcha Dukaye za založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze, při kterém v dubnu zahynulo šest koní a dva poníci. Verdikt padl na základě dřívější dohody obžalovaného se státním zastupitelstvím.

Foto: Aktu.cz

Muž odsouzený za zapálení stájí na Císařském ostrově (14. dubna 2023)

Článek

Dukay byl odsouzen i za další činy, mimo jiné za založení požáru v areálu bohnické léčebny. Muž ve středu u soudu uvedl, že svého jednání lituje.

„Soud má za prokázaný skutkový děj tak, jak je popsán v dohodě,“ konstatoval předseda trestního senátu Tome Frankič. Součástí schválené dohody je i umístění obžalovaného do zabezpečovací detence.

„Obviněný i s touto částí souhlasí, protože si je vědom, že jeho zdravotní stav vyžaduje dlouhodobou péči,“ uvedla dnes státní zástupkyně. Podrobnosti k duševnímu zdraví obžalovaného neuvedla.

Požár na Císařském ostrově v PrazeVideo: HZS Praha

Požár na Císařském ostrově ležícím mezi Stromovkou a Trojou vypukl letos 11. dubna po poledni, oheň zasáhl stáje o rozloze zhruba 20 krát 10 metrů.

Při požáru uhořelo šest koní a dva poníci, nikdo z lidí se nezranil.

Muž, který zapálil stáj s osmi koňmi na Císařském ostrově, se dohodl na trestu

Krimi

Škodu majitelé vyčíslili zhruba na 3,5 milionu korun, soud majiteli stájí přiznal necelých 300 tisíc korun. Se zbytkem nároku ho odkázal na civilní řízení.

Dukay podle dnešního verdiktu založil od loňského listopadu do letošního dubna několik požárů. Největší škoda vznikla loni 9. listopadu, kdy Dukay zapálil stodolu se senem v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde byl v té době hospitalizován.

Léčebna vyčíslila škodu na více než 17 milionů korun, obžalovaný v dohodě souhlasil se zaplacením zhruba 14 milionů. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Na Císařském ostrově Dukay založil podle verdiktu oheň celkem třikrát, dvakrát v průběhu března. Jednou ho zlikvidovali hasiči, podruhé se požár uhasil sám. Napotřetí muž zapálil seno u stájí právě 11. dubna.

Rozhodnutí ještě není pravomocné

Stáje patří Jezdecké škole Praha 7, která organizuje jízdy na koních a ponících pro děti od tří let i dospělé a pořádá příměstské letní tábory. Škola po požáru založila transparentní účet a vybrané peníze chtěla využít na vybudování nové stáje, pořízení poníků a zajištění letních příměstských táborů pro děti. Majitel stáje Josef Koudela ale ČTK na konci října řekl, že potřebné peníze se vybrat nepodařilo.

Protože soud v dohodě měnil výroky týkající se náhrady škody, ponechal si Dukay lhůtu pro případné odvolání, verdikt tak zatím není pravomocný.

Požár stájí v Praze s osmi uhořelými koňmi: obviněnému 30letému muži hrozí až 15 let vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám