Hlavní obsah

Soud potvrdil guru Járovi 5,5 roku vězení za šest znásilnění

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci ve čtvrtek uznal Jaroslava Dobeše (40), známého jako guru Jára, a jeho spolupracovnici Barboru Pláškovou (46) vinnými z šesti znásilnění. Potvrdil tak verdikt zlínského krajského soudu z konce loňského března.

Foto: Philippine National Police

Jaroslav Dobeš po zatčení na Filipínách

Článek

Trest vězení však dvojici, stejně jako soud první instance, pro neúčelnost neuložil. Oba už dříve byli pravomocně odsouzeni za jedno znásilnění na 5,5 roku a pět let za mříže. Momentálně jsou však stíháni jako uprchlí, neboť od roku 2015 pobývají v imigračním detenčním zařízení na Filipínách, kde žádají o azyl.

Odvolací soud se ztotožnil se skutkem, upravil však právní kvalifikaci. Podle něj nešlo o zneužití bezbrannosti, ale o znak násilí, uvedl předseda senátu Milan Kaderka.

Gurua Járu odsoudili za dalších šest znásilnění

Krimi

Zakladatel ezoterické školy Poetrie Dobeš se znásilnění podle soudů s přispěním Pláškové dopustil v letech 2004 až 2007 na studentkách školy. Na různých seminářích je takzvaně odháčkovával. Tvrdil, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Tyto háčky sexuálním aktem ženám pak údajně uvolňoval. Plášková je přivedla do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. U některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha.

Nebylo to proti mé vůli, řekla soudu účastnice odháčkování s guru Járou

Krimi

Obhájci obžalovaných u vrchního soudu požadovali zproštění obžaloby. Tvrdili, že odháčkování bylo tantrickou praktikou, nikoliv znásilněním.

„Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Verdikt krajského soudu je správný. Změna je pouze v tom, že podle nás obžalovaní spáchali žalovaný trestný čin užitím násilí a nikoliv bezbrannosti, jak to kvalifikoval krajský soud,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik. Uložení trestu nepřicházelo kvůli absenci odvolání žalobce v úvahu.

Dívky, zpravidla vysoké modrooké blondýny ve věku kolem 20 let, mající problémy v partnerských vztazích, vybírala obžalovaná pod falešnými záminkami bez uvedení a s úmyslným zamlčením základní informace, jak „odháčkování“ probíhá, tedy že se jedná o pohlavní styk s obžalovaným. U žen docházelo dechovým cvičením ke stavu hyperventilace. V kombinaci s nedostatkem spánku, stravy, pití, celkovou únavou, stresem či strachem z neznámého pak poškozené částečně ztrácely vědomí.

Uprchlý guru Jára u Ústavního soudu neuspěl: trest za odháčkování žen platí

Krimi

Prakticky nebyly schopny ovládat své tělo a rozhodovat o svém jednání. V tomto stavu k nim Dobeš přistoupil, nezjišťoval jejich souhlas se souloží, a bez jejich souhlasu na nich vykonal pohlavní styk. Část žen, jak vyplynulo u soudů, se souloži bránila pohyby nebo slovně.

Dobeše s Pláškovou v roce 2015 zatkli příslušníci filipínské imigrační policie ve městě Dapa na ostrově Siargao, na Filipínách poté požádali o náboženský azyl. Podle posledních informací tam stále běží ohledně jejich žádosti správní řízení, uvedl vrchní soud. Celý proces může trvat i několik let. Oba obžalovaní podle vrchního soudu vyvíjejí aktivní snahu o to, aby nebyli z Filipín deportováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám