Hlavní obsah

Nebylo to proti mé vůli, řekla soudu účastnice odháčkování s guru Járou

Právo, ČTK, alf
Zlín
Aktualizováno

Zlínský krajský soud začal v pondělí znovu projednávat případ Jaroslava Dobeše, zakladatele esoterické školy Poetrie známého jako guru Jára. Zabývá se i obžalobou vůči jeho blízké spolupracovnici Barboře Pláškové. Podle státní zástupkyně se v letech 2004 až 2007 dopustili znásilnění sedmi studentek školy, hrozí jim pět až 12 let vězení. U soudu vypovídala účastnice seminářů i soudní znalec.

Michal Krčma, obhájce Jaroslava DobešeVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Soud odročil hlavní líčení na tři dny v listopadu a tři dny v prosinci, kdy bude pokračovat výpověďmi svědků a znalců. Oba obžalovaní jsou stíhaní jako uprchlí, od roku 2015 pobývají v imigračním detenčním zařízení na Filipínách, v zemi žádají o azyl.

Nyní osmačtyřicetiletý Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích takzvaně odháčkovával. Tvrdil, že jejich všemožné problémy způsobují háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Podle státního zastupitelství nyní pětačtyřicetiletá Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. Žalobci tvrdí, že u některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha.

Podle obhajoby bylo odháčkování tantrickou praktikou. "Chceme, aby klienti byli očištěni. Jsme přesvědčeni o tom, že jejich vina tam není, a to se tady budeme snažit prokázat. Budeme chtít, aby poškozené byly předvolány, byly vyslechnuty, abychom jim mohli klást jako obhajoba otázky, ony na ně mohly odpovídat, případně zpochybnit jejich výpovědi jinými svědky, kteří byli účastni rituálu odháčkování," řekl Dobešův obhájce Michal Krčma.

Foto: Náboženská společnost Cesta Guru Járy

Jaroslav Dobeš alias guru Jára

U soudu v pondělí vypovídala pravidelná účastnice seminářů. Uvedla, že odháčkování absolvovala s Dobešem třikrát, dopředu prý věděla, že je jeho součástí pohlavní styk. "Necítila jsem se znásilněná, nebylo to proti mé vůli," řekla žena. Dobeše s Pláškovou považovala za průvodce rituálem.

Nebezpečné dýchání

Soudní znalec v oboru zdravotnictví Pavel Hude na základě výpovědi svědkyň a poškozených na policii řekl, že před odháčkováním absolvovaly speciální dýchání. „Holotropní dýchání je nebezpečná technika. Pokud ho někdo používá, je to na jeho riziko. Je to extrém. Mohlo ovlivnit vědomí svědkyň, které podstoupily odháčkování,“ uvedl soudní znalec.

Tento způsob dýchání srovnal s nafukováním matrace, při které člověk nemusí vyvíjet žádnou fyzickou námahu, ale zároveň mění rychlost vydechování. „Když nafukujete matraci, rychle se projeví bolesti hlavy, točí se hlava. Je to krátký fyziologický pokus. Aby lidé dostali oxid uhličitý zpátky do organismu, stačí dát pytlíček na hlavu a nadýchat oxid uhličitý zpátky, upravit vnitřní prostředí v rámci krevního oběhu,“ podotkl znalec.

Podle státní zástupkyně Ivety Eichlerové se Dobeš v roce 2009 dopustil i pomluvy, když vyvěsil v jednom z českých okresních měst letáky s informacemi o lékařce tamní nemocnice, jež podle jejich textu způsobila smrt pacienta. Letáky odkazovaly na další fakta na webu Poetrie.

Za znásilnění jedné ženy už Nejvyšší soud potvrdil Dobešovi a Pláškové tresty 5,5 roku a pěti let vězení. Dobeš před nedávnem neuspěl se stížností týkající se procesního postupu u Ústavního soudu, Plášková na jeho rozhodnutí čeká. Na základě verdiktu v pondělí předsedkyně trestního senátu Iveta Šperlichová odmítla žádost obhajoby, aby obžalovaní vypovídali na dálku prostřednictvím videokonference.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám