Hlavní obsah

Soud poslal na 16 let do vězení agresivního lesníka, který zavraždil kolegu

– Tábor

Táborský soud ve čtvrtek poslal na 16 let do vězení čtyřicetiletého Karla Přibyla, který podle obžaloby v únoru zavraždil o osm let staršího lesního dělníka. Tragédie se stala na osamělém statku v Bělči na Táborsku. Obžalovaný vinu popíral. Tvrdil, že zavražděný byl prý jeho kamarád. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Eskorta přivádí Karla Přibyla (vpravo)

Článek

Předseda senátu Petr Černý připustil, že soudci přemýšleli o tom, zda senát čin nepřekvalifikuje na vraždu provedenou zvlášť surovým způsobem, za což by obžalovanému hrozil i výjimečný trest.

"Zvažovali jsme to velmi intenzivně zvláště poté, co dnes znalci v oboru soudního lékařství konstatovali, že úderů do hlavy poškozeného bylo více. Ta míra surovosti a brutality byla vyšší, než jak se to jevilo v prvopočátku," uvedl Černý.

Dodal, že způsob vraždy byl zcela jistě surový, ale zcela nenaplnil znaky zvlášť surového provedení. Proto soud rozhodoval o trestu v rozmezí deset až 18 let. Z přípravného řízení vyplývalo, že obžalovaný muže zabil třemi údery do hlavy. Podle soudních znalců ale šlo o pět ran.

Černý uvedl, že k usvědčení obžalovaného vedl jeden přímý a řada nepřímých důkazů. Tím rozhodujícím byly stopy krve zavražděného na kalhotách obžalovaného. "Není nic vzácného, že těch důkazů přímého charakteru bývá poměrně málo. Ovšem v daném případě ty kapky krve na kalhotách obžalovaného přímo svědčí o tom, že musel být na místě, když docházelo k úderům do poškozeného," řekl Černý.

Lidi napadal zezadu

Soud začal případ řešit na konci června a musel jej několikrát z různých důvodů odročit. Svědci však vypovídali, že obžalovaný, jenž pracoval jako lesní dělník, v minulosti několikrát napadl při potyčkách různé lidi zezadu.

Navíc prý při tom několikrát použil popelník, s nímž udeřil své protivníky do hlavy. Svědci se také vyjadřovali v tom smyslu, že obžalovaný muž býval agresivní, především když byl opilý.

Podle policejního vyšetřování muž, jenž pochází z Pelhřimovska, zabil staršího muže třemi údery tupým předmětem do hlavy. Mrtvého pak lidé našli v zemědělském areálu u maringotky, v níž pravděpodobně zavražděný i bydlel.

Tragická událost se stala 11. února. Policie po viníkovi několik dní pátrala a podezřelého zadržela na konci února. Muže soud tehdy poslal do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám