Hlavní obsah

Soud poprvé potrestal fiktivní svatbu Češky s cizincem

Právo, Radim Vaculík

České soudy vůbec poprvé v novodobé historii vynesly odsuzující rozsudek v případu fiktivního sňatku. Tříměsíční podmínkou s roční zkušební dobou potrestal soud loni v listopadu pětadvacetiletou Češku z Plzně, která si za odměnu 1000 liber (asi 35 000 korun) vzala za manžela Pákistánce jen proto, aby získal v ČR trvalý pobyt.

Článek

Se svým novým manželem (25) se přitom seznámila teprve až před oltářem na matrice v ukrajinském Doněcku. Policie v tuto chvíli neví, zda je sňatek i nadále platný.

Trestní příkaz soudu ho alenezrušil, zřejmě nyní bude záležet na ukrajinských úřadech.

Od loňska jde o trestný čin

Ještě do poloviny loňského roku přitom nebyly fiktivní svatby s cizinci pro české občany trestné. Pokud se na ně přišlo, odnesli to pouze jejich zahraniční novomanželé svým vyhoštěním. Ovšem 12. července začal platit nový trestný čin „napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky“ a zmíněná Češka je podle informací Práva první, kdo za něj byl odsouzen.

Tento zatím zcela ojedinělý případ se podařil vyřešit plzeňské cizinecké policii. „Je to precedens pro další podobné případy, které nyní máme v šetření,“ řekl Právu Pavel Pospíšil z oblastního ředitelství cizinecké policie v Plzni.

Obchod dohodli v Anglii

Příběh podle něj začal v Anglii, kam nezaměstnaná Češka zamířila z Plzně proto, aby za kanálem La Manche získala azyl. Na náklady místních úřadů pak nějaký čas žila. V Anglii se skamarádila s jednou Pákistánkou, která ji požádala, že potřebuje k sobě do Británie dostat svého bratra. Obě ženy se dohodly a Pákistánka za to Češce zaplatila. Ta pak odjela na Ukrajinu, kde loni 15. září na matrice v Doněcku uzavřela sňatek s bratrem Pákistánky. Proč právě tam? Podle policie je Ukrajina nejbližší země k ČR, do které se může Pákistánec bez problémů dostat.

„Ta Češka dokonce přiznala, že ho tam viděla poprvé v životě. Pak to šlo ráz na ráz. Hned po sňatku zašli novomanželé na Ukrajině na český zastupitelský úřad, kde Pákistánec požádal o tříměsíční vízum do ČR za účelem sloučení rodiny, které dostal,“ popsal další dění Pospíšil.

Okamžitě poté, co cizinec na přidělené vízum přicestoval do ČR, požádal v bydlišti novomanželky na plzeňské cizinecké policii o trvalý pobyt. V tu chvíli už ale policistům něco nesedělo. Následně zjistili, že manželé spolu vůbec nežijí a ani to neměli v plánu.

Dopady pro oba byly jasné. Češka dostala podmínečný trest, a ještě než o něm soud trestním příkazem rozhodl, vrátila se do Anglie. „Pákistánec samozřejmě trvalý pobyt v ČR nedostane a bude vyhoštěn,“ upřesnil osud cizince Pospíšil.

Další případ v Břeclavi

Na stole máuž další podobnou kauzu, ale s jiným obsazením. „Čech z Břeclavi uzavřel u Železné Rudy sňatek z Ukrajinkou, která tam pracuje v erotickém klubu. Za svědky jim šli majitel toho klubu s dcerou. I tady jde o podezření z účelového manželství,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám