Hlavní obsah

Soud podruhé osvobodil policisty viněné z vynucování přiznání. Nejsou důkazy

Právo, Jakub Troníček
Praha

Obvodní soud pro Prahu 8 v pondělí nepravomocně osvobodil dva pražské kriminalisty, kteří byli obviněni z vynucování si přiznání. Podle státního zástupce dotlačili Pavel Burian a Alexandr Valina bitím a psychickým nátlakem pětašedesátiletého muže k doznání trestných činů, které ve skutečnosti nespáchal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud ale obžalobu obou policistů smetl s tím, že není podpořena žádnými důkazy. Poškozený muž totiž ještě před začátkem soudu zemřel, a nebylo tak možné jeho svědectví ověřit.

„V jeho výpovědi z přípravného řízení byly rozpory, které tak zůstávají nevyjasněny,“ vysvětlil soudce Miroslav Rákosník osvobozující verdikt. Připomněl také zásadu, podle které soudy musí v pochybnostech rozhodovat ve prospěch obviněného.

Ukázal na synovce, nakonec se přiznal

Státní zástupce Michal Muravský se na místě proti verdiktu odvolal. Podle něj oba policisté (35 a 36) zneužili své pravomoci a na dnes již zemřelého pana Emanuela neúměrně tlačili.

„Prožité trauma mu velmi ztížilo poslední měsíce života,“ řekl pak na adresu poškozeného žalobce, který pro Buriana s Valinou požadoval nepodmíněné tresty. Oběma policistům, kteří jsou dočasně zproštěni výkonu služby, hrozilo až deset let.

Příběh začal v roce 2012, kdy 65letý muž přišel na služebnu policie sdělit, že hledaným pachatelem série ozbrojených loupeží v pražských barech a čerpacích stanicích by mohl být jeho synovec.

Měl s ním vážné spory a pár dní předtím i ostrou hádku kvůli penězům. Podobizna pachatele ale seděla podle policistů i přímo na pana Emanuela, který se pak skutečně ke všemu přiznal.

Soud nenašel důkazy

„Činili na něj psychický a fyzický nátlak, když ho za ruku připoutali k lavici, vyhrožovali mu vzetím do vazby, kdy mu popisovali, jaké násilí tam vůči němu bude užito, jeden z obžalovaných po dotazu, zda ví, co dělalo gestapo, jej udeřil koženými rukavicemi přes obličej a druhý jej bil dlaněmi přes uši a pěstí do obličeje,“ uvádí k tomu obžaloba.

Soud ale konstatoval, že pro takové tvrzení neexistuje žádný důkaz.

Podle policistů muž přiznání učinil dobrovolně. Pravý pachatel (nešlo ani o mužova synovce – pozn. red.) byl odsouzen letos v lednu na 4,5 roku vězení. Oba policisté byli obviněni poté, co se na Generální inspekci bezpečnostních sborů obrátila manželka poškozeného.

Soud už přitom Buriana a Valina jednou se stejnou argumentací osvobodil, po odvolání státního zástupce mu ale spis vrátil nadřízený pražský městský soud k došetření.

V pondělí proto před senátem vypovídala právě manželka, její výslech ale podle soudu nic nového nepřinesl. Po odvolání státního zástupce se celou věcí bude zabývat pražský městský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám