Hlavní obsah

Soud: Matka manipuluje dceru proti otci. Dívka už hrozila skokem z okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dva životy žije dvanáctiletá dívka z Olomoucka. V jednom je veselou jedničkářkou smějící se na školních akcích, v druhém je učiněnou hromádkou neštěstí odříkávající zřejmě naučená slova o tom, jak ji její otec trápil. Když měla vidět otce, raději si stoupla do okna a hrozila, že skočí dolů.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Dívka se stala obětí sporu svých rodičů a na jejím stavu se podle justice podepsala zejména její matka, která má dceru ve své péči. Rodičovský konflikt podle opatrovnického soudu vážně ohrožuje dívčino psychické zdraví, přičemž – jak plyne z rozhodnutí olomouckého krajského soudu, které mají Novinky k dispozici –, byla prokázána masivní manipulace ze strany matky.

Když se rodiče před pěti lety rozcházeli, nic přitom podobnému dramatu nenasvědčovalo. Matka předložila otci dohodu o majetku a běžném styku s dcerou, ale otec na to nepřistoupil a požadoval střídavou péči.

Její negativní postoj k otci je úmyslně ovlivněn matkou, což nelze tolerovat
z rozsudku krajského soudu

Na to reagovala matka tak, že zabránila dalšímu kontaktu a na bývalého partnera podala trestní oznámení kvůli údajnému tyranskému chování. Přestože policie všechna obvinění smetla pod stůl, pro otce to znamenalo konec kontaktu s dcerou, se kterou naposledy strávil normální den před pěti lety.

Rozpoutala se soudní bitva plná osočování, přičemž výsledkem nakonec měla být aspoň hodina společného času týdně pro otce a dceru. Ani to ale nefunguje. Před posledním rozhodnutím si soud pozval dívku, aby se od ní dozvěděl, jak situaci vnímá. „Opakovaně spontánně prosila soudce, aby jí pomohli, protože tátu nemůže ani vidět. Když si na setkání s otcem vzpomene, tak je jí úzko, třese se,“ zapsali soudci.

Krajský soud nakonec rozhodl, že otec má vídat svou dceru aspoň zmíněnou hodinu. „Dívka se obrací na soudce i policisty se žádostmi o pomoc, aby se nemusela s otcem stýkat. Dokonce deklarovala skok z okna. Uvedené projevy nezletilé, zejména avizovaný skok z okna a žádosti o pomoc, se mohou jevit jako alarmující, pokud jsou vnímány izolovaně. Nabývají však jiného rozměru v kontextu se znaleckým závěrem o vědomé a záměrné manipulaci dítěte matkou proti otci. S tím související obavy o poškození osobnostního vývoje dítěte se totiž takto v zásadě naplňují,“ konstatoval soud.

Hrozí pokutou i odebráním dcery

Soud pak popsal dvojí dívčin život. Na jedné straně je podle verdiktu smějící se dítě, na druhé je „oficiální“ část života spojená s dopisy na soud, psychiatrickými a psychologickými konzultacemi.

„To vše výlučně a jedině kvůli otci. Je stěží uvěřitelné, že dítě, které by směrem k otci bylo zatíženo navenek proklamovanou, tak vysoce alarmující psychickou nepohodou, mohlo na druhé straně, respektive ve všem ostatním, co s otcem nesouvisí, prospívat naopak bez jakýchkoliv známek psychické nepohody,“ uvedl soud.

Podle judikatury je sice přání dítěte pomyslným vodítkem pro hledání nejlepšího zájmu, ale jak soudci uvedli, nemůže být jediné, protože pak by vlastně soudy byly zbytečné. „Dívka je sice ve věku, kdy s ohledem na rozumovou vyspělost dokáže předpokládat následky svého jednání, ale její negativní postoj k otci je úmyslně ovlivněn matkou, což nelze tolerovat,“ konstatovali soudci.

Ti jedním dechem také varovali matku, že pokud se situace nezlepší, přistoupí soud k pokutám a ve hře je i odebrání dítěte.

Hoteliér za covidu ubytovával, přesto bral milionové dotace. V pořádku, řekl úředník

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám