Hlavní obsah

Soka v lásce vylákal do lesa a tam ho ubodal. Místo do vězení putoval do ústavu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vylákal ho na procházku do lesa a tam ho ubodal. Za zabití milence své manželky ale Josef K. z Rotavy na Sokolovsku do vězení nepůjde. Podle znalců totiž vraždil v nepříčetnosti a své chování vzhledem k duševní poruše nebyl schopen ovládat. Plzeňský krajský soud v pátek poslal 60letého muže pod zámek do psychiatrické léčebny.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

K tragické události došlo letos v březnu. Podle státní zástupkyně Josef K. napadl nic netušícího muže zákeřně zezadu. „Zasadil mu devět bodných ran. Útok byl razantní, vedený velkou silou. Poškozený neměl na rukou žádné stopy po obraně, což svědčí o tom, že jej útočník překvapil,“ uvedla žalobkyně Blanka Míková.

Motivem byla žárlivost. „Neovládl zlobu a nenávist vůči poškozenému, který mu odvedl manželku. Způsob vyřešení té situace koresponduje s jeho duševní poruchou, a to středně těžkou demencí,“ dodala státní zástupkyně.

Vzal jsem si doma ten největší nůž s tím, že Tondu zabiju jednou ranou do mozku.
obžalovaný

Soudní znalec Václav Fait upozornil na to, že Josef K. je nebezpečný zejména svojí agresivitou. „Proto je na místě léčba a nepřetržitý dohled. Jako dostačující považuji ústavní režim,“ dodal znalec.

Byl prý silnější

V průběhu vyšetřování se Josef. K doznal, že soka v lásce zabít chtěl. „Štvalo mě, že se s ním musím dělit o manželku. Měl jsem vnuknutí zbavit se ho jednou pro vždy. Vzal jsem si doma ten největší nůž s tím, že Tondu zabiju jednou ranou do mozku. To se nepovedlo, bodl jsem ho do krku. Spadl na kolena a chrčel. Tak jsem ho dodělal,“ citovala předsedkyně senátu z výpovědi Josefa K. na policii.

U soudu ale muž tvrdil, že se jen bránil. „Chtěl jsem ho tím nožem pouze postrašit. Lehce jsem ho pořezal, ale on se hrozně rozčílil. Měl úplně krvavé oči a křičel, že mě zabije. Jako bývalý řeckořímský zápasník, který váží sto padesát kilo, byl silnější. Měl jsem strach, byla to sebeobrana,“ řekl Josef K.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef K. u soudu

Podle jeho verze byl poškozeným fyzicky napaden. „Praštil mě tak silně, že jsem měl vyražený dech. Sápal se po mně jako rozzuřený pes. Zkoprnělý strachy jsem bodal. Chtěl jsem jen žít,“ pokračoval dále.

Změnu výpovědi vysvětlil tím, že na něj policisté při výslechu údajně dělali nátlak. „Chovali se ke mně jako esesáci. Řvali na mě, vyhrožovali, že mě zkopou,“ uvedl Josef K. S odstupem času se podle svých slov na vše dívá už jinak. „Lituju toho, co jsem udělal. Je to pro mě noční můra,“ uzavřel Josef K.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám