Hlavní obsah

Smrt mladé motorkářky zvedla ostatní do sedel. Na poslední cestu ji vyprovodil průvod 1500 strojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skuteč

Smrt 18leté motorkářky Anety, která na konci května přišla o život při nehodě mezi obcemi Chrast a Skuteč na Chrudimsku, zvedla do sedel motorkáře z celého Česka. Dívku v pátek vyprovodilo na poslední cestu okolo 1500 vyznavačů kultu silných strojů. Kolona motorek se táhla za asistence policie ke skutečskému hřbitovu od šest kilometrů vzdálené Chrasti. Silnici místy lemovaly špalíry lidí.

Smuteční kolona motorkářů na ChrudimskuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Chceme uctít Anetinu památku a zároveň upozornit, že člověk na silné motorce není nesmrtelný. Agresivita a neohleduplnost na silnicích bohužel obecně roste,“ konstatoval organizátor páteční akce Michal Horkel.

Aneta, dívka odmala vedená k motorismu, zahynula 31. května na rovné silnici mezi Chrastí a Skutčí, když nestačila dobrzdil silnou yamahu před autem, jež před odbočkou zpomalilo. Náraz dívku odmrštil do protisměru, kde se střetla s protijedoucí dodávkou. Na místě podlehla vážným zraněním.

„Ocitla se, jak se říká, v nesprávný čas na špatném místě, a už neměla šanci,“ konstatoval na nešťastném místě, kde za posledních pět let zemřelo při dopravních nehodách pět lidí, jeden z motorkářů.

Mladistvá dívka na motorce vjela do protisměru a narazila do auta. Na místě zemřela

Krimi

„Doby, kdy jízda na motorce byla ještě vcelku bezpečná, dávno minuly. Dneska, aby měl člověk oči doslova všude a myslel za druhé. Kochat se okolní krajinou bývá na přehuštěných silnicích sázka na smrt. Nejraději jezdím v neděli časně ráno, kdy ostatní ještě vyspávají,“ přiblížil 59letý Petr Mach z Trutnova na starším stroji Yamaha.

„Mám trénink z kamionu, tak to zvládám. Požitku z adrenalinu si ale moc neužiju. Mohl by být draze zaplacen,“ doplnil 51letý Tomáš z Železného Brodu.

Nehoda v průvodu

Kolona motorek projížděla kolem místa, kde studentka stavební průmyslovky cestou ze školy nešťastně zahynula za zvuku klaksonů, sirén a túrování motorů. Jedna z posádek slabšího motocyklu se pokoušela stroj postavit na zadní. Následoval pád na vozovku přesně v místě, kde zahynula Aneta. Karambol tentokrát skončil pouze dírou v legínách spolujezdkyně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Při smuteční jízdě došlo k nehodě, když se jedna z posádek motorky pokoušela stroj postavit na zadní

Neopatrnost a neomalenost však projevili i někteří účastníci motorkářské akce cestou na seřadiště u chrudimského letiště. Přejet plnou čáru nebyl pro dvojici harlejářů problém. Jezdce umravnila teprve padesátka v Chrudimi a světla semaforů.

Jiný motorkář se snažil vzdát hold mrtvé dívce protočením pneumatiky, načež za hustého kouře, jenž znemožnil orientaci ostatním, málem udělal díru do asfaltu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Motorkáři uctili památku zemřelé dívky při nehodě na Chrudimsku

Motorkáři si nalepili na motocykly samolepku s emblémem motorky přikryté českou vlajkou a Kristem na kříži. Samolepka bude navěky připomínat smrt motorkářky, která se chtěla stát architektkou a jejíž školní projekt Nejvyšší mrakodrap Evropy, vytvořený spolu se spolužačkou, postoupil do mezinárodního kola studentské soutěže.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Smuteční kolona motorkářů na Chrudimsku

Motorkářku odvezl vrtulník po nehodě s autem a cyklistou na Chrudimsku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám