Hlavní obsah

Skoro 300 řidičů chvátalo přes přejezd na Třinecku na červenou, kamerám neunikli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vendryně

Přesně 280 řidičů nezastavilo loni před přejezdem ve Vendryni na Třinecku v době, kdy byla spuštěna výstražná signalizace, a přejeli koleje. Zaznamenal to inteligentní kamerový systém, který na přejezdu nainstalovala Správa železnic.

Foto: Správa železnic

Přejezd ve Vendryni hlídají inteligentní kamery, odhalí každého řidiče, který vjede na přejezd přes železniční koridor v době, kdy svítí červená výstražná světla.

Článek

Kamerový systém ve Vendryni funguje od února 2023, přejezd přes železniční koridor nedaleko hotelu Vitality byl první v Česku s plně automatizovaným systémem zaznamenávání a vyhodnocování přestupků.

„Jen za loňský rok zaznamenaly kamery 280 přestupků, viníci vjeli na přejezd v době, kdy byla kvůli blížícímu se vlaku spuštěna výstražná signalizace,“ sdělila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Dodala, že pokutování hříšníků na základě záznamů z kamer provádí magistrát v Třinci. Ten už stihl za provinění na vendryňském přejezdu vybrat na pokutách 682 tisíc korun.

Podle mluvčího Třince Stanislava Cieslara byly pokuty za přejezd ve Vendryni v drtivé většině ve výši 2500 korun. „Což je spodní hranice,“ upozornil a doplnil, že jen za poslední čtyři roky se počty dopravních přestupků, které magistrát řešil, navýšily na dvojnásobek. „Zatímco v roce 2020 bylo 608 řízení, vloni, zejména díky zmíněné detekci na přejezdu ve Vendryni, to bylo již 1139 případů,“ poukázal s tím, že kvůli nárůstu přestupků a s tím spojené agendy musel úřad zaměstnat o člověka navíc.

Policie chytala kamiony, které předjížděním brzdí provoz na dálnici

Krimi

Stejný systém s inteligentními kamerami, jaký je ve Vendryni, nyní testuje Správa železnic také u čtyřkolejného přejezdu ve Studénce, kde řidiči vjíždějí na koleje i přes červená světla. V minulosti došlo na tamním přejezdu také k několika střetům vlaku s auty. Ten nejtragičtější se odehrál v roce 2015, kdy do kamionu, který zůstal stát mezi závorami, narazilo pendolino. Při nehodě zemřeli tři lidé .

„Ve Studénce momentálně probíhá zkušební provoz, po jeho úspěšném dokončení získá certifikaci od ministerstva dopravy. Na následném řešení přestupků se budou podílet městské úřady ve Studénce a Bílovci,“ nastínila mluvčí s tím, že Správa železnic má v hledáčku dalších 33 přejezdů, u kterých prověřuje možnost instalace systému pro zaznamenávání přestupků. Vybrané lokality musí schválit Policie ČR.

K rychlíkům se dostal nedávno, vzpomínají kolegové na 30letého strojvůdce, který umřel po srážce vlaku s kamionem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám