Hlavní obsah

Senior v Olomouci vyškolil podvodníka. Údajný synovec se k penězům nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Neúspěch zaznamenal v neděli mladý podvodník, který v Olomouci loudil peníze po seniorovi (82), když se vydával za jeho synovce. Muž svého příbuzného dlouho neviděl a zpočátku historce o příbuzenství uvěřil. Byl ale i dost opatrný, takže se mu nakonec povedlo loudila vyškolit, že odešel s nepořízenou. Právo o případu informovala v úterý policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podvodník oslovil seniora v centru města.

„Představil se mu jako jeho synovec a po krátké konverzaci jej požádal o půjčku na auto ve výši 15 000 korun. Senior zprvu věřil, že se jedná o jeho synovce, se kterým se už několik let neviděl. Jelikož mu chtěl v jeho prosbě vyhovět, vypravil se spolu s ním na pobočku banky, v níž má vedený účet. Zde si z bankomatu vybral požadovaný obnos, který si vložil do peněženky,“ uvedla mluvčí.

Mladá žena z Olomouce chtěla prodat postel, podvodník ji obral o 170 tisíc

Krimi

Po odchodu z banky však začal senior nad celým dosti podivným jednáním více přemýšlet.

„Rodinného příslušníka proto požádal o předložení občanského průkazu. Ten mu sdělil, že si jej zapomněl v autě. Senior však ve svých úvahách a dotazech neustal a dotyčného požádal o uvedení jména jeho matky a sestry. Zaskočený muž pro něj uspokojivé odpovědi bohužel neměl,“ konstatovala Vaňharová.

Senior si byl již v tuto chvíli víceméně jistý, že má co do činění s podvodníkem. Poslední možností, která by celou situaci možná dokázala zvrátit, byl telefonát, během něhož zavolal údajný synovec své údajné matce, sestře seniora.

Podvodník se dostal na účet ženy z Kyjovska. Úvěr si naštěstí vzít nestihl

Krimi

„Telefon mu předal a senior požádal dotyčnou, aby mu uvedla typické rysy svého syna. Obstojné odpovědi se však nedočkal. Hovor ukončil, svému údajnému synovci řekl, že mu nevěří, peníze mu nedá a vešel do autobusu. Podvodník nastoupil za ním a ještě se jej snažil přemlouvat k vydání peněz,“ poznamenala mluvčí.

Celé snažení podvodníka vzalo za své ve chvíli, kdy senior sám zavolal své sestře, tedy matce údajného synovce. Ta mu řekla pár informací k popisu svého syna, kterým však onen muž neodpovídal. „Podvodník pochopil, že zde nepochodí, a na nejbližší možné zastávce s prázdnou autobus opustil,“ doplnila Vaňharová.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V případě dopadení hrozí pachateli mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám