Hlavní obsah

Schránka s yperitem byla prázdná

Právo, Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUHAČOVICE

Kovová schránka s označením yperit, kterou objevili policisté v pondělí večer v telefonní budce v Luhačovicích na Zlínsku, je neškodná. Policie nejdříve pro jistotu vyklidila celý prostor, ale pozdější zkoumání v laboratoři vyloučilo přítomnost nebezpečné látky.

Foto: Jiří Nartovský

Bohemia Hockey Cup 2017, leták.

Článek

Kovovou nádobu zkoumali experti v laboratoři ve Frenštátě pod Radhoštěm, nebezpečnou chemikálii v ní ale nenašli. Schránka ležela v telefonní budce poblíž vlakového a autobusového nádraží. Po nálezu ji hasiči uzavřeli do speciálního kontejneru a odvezli na expertizu.

Yperit, neboli hořčičný plyn, je označován jako chemická zbraň. Je to kapalina nažloutlé až tmavohnědé barvy, se zápachem po česneku a hořčici. Proniká dřevem, kůží, tkaninami a působí v kapalném i plynném stavu.

Okolnostmi případu se zabývá policie."Přestože se v pouzdře nenašly žádné nebezpečné látky, policie pokračuje ve vyšetřování a prověřuje jeho původ. Budou vyslechnuty další osoby a na základě výsledku bude o věci rozhodnuto," uvedla mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková.

Odmítla přitom spekulace o podezřeních na konkrétní osoby. V Luhačovicích se ovšem již večer v jedné z tamních hospod detailně rozebíral profil možného autora celého příběhu: jde o člověka, který měl ke schránce přístup, a to, že ji uložil do telefonní budky neznamená, že se jí chtěl zbavit, ale vyvolat paniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám