Hlavní obsah

Rychlobrzda nepomohla, od kolejí létaly kůly

– Havlíčkův Brod
Právo, Jana Pechová

Z obecného ohrožení policie podezřívá zatím neznámého pachatele, který v pátek večer nastražil až dvoumetrové kmeny na frekventovanou dvoukolejnou elektrifikovanou trať z Havlíčkova Brodu do Brna u Ronova nad Sázavou. Strojvedoucí projíždějícího rychlíku záhy zjistil, že ani včasné přesměrování na druhou kolej nepomohlo, dřevo leželo i tam. Navzdory použití rychlobrzdy se vlak včas zastavit nepodařilo.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Jak popsala policejní mluvčí Dana Čírtková, o rozmístění asi deseti zhruba metr dlouhých kmínků o průměru do 5,5 cm v místě železniční zastávky Ronov nad Sázavou informovala policisty výpravčí z Přibyslavi. Tu na to upozornil strojvedoucí nákladního vlaku mířícího po vedlejší koleji od Žďáru nad Sázavou. Za několik minut měl místem projíždět rychlík, výpravčí ho tedy přesměrovala na druhou kolej. Jenže i na té se mezitím dřevo objevilo.

Chtěl jsem vyvolat odpor k migrantům, kál se důchodce obžalovaný z teroru na železnici

Krimi

„Strojvedoucí rychlíku na přímém úseku trati nedaleko zastávky Ronov nad Sázavou zjistil, že zhruba 150 až 200 metrů před ním je na jeho koleji naházeno dřevo, a v rychlosti zhruba 100 km/h využil rychlobrzdy, aby na přímém úseku stačil vlak zastavit před překážkou.

To se mu ale nepodařilo a při brždění souprava na úseku deseti metrů narazila do nejméně deseti dřevěných kmenů o průměru do deseti centimetrů a délkách od půl do dvou metrů. Při nárazu lokomotiva některé kmeny odhodila předním pluhem a další se rozlomily pod koly lokomotivy a jednotlivých vozů,“ popsala situaci policejní mluvčí.

V soupravě s pěti vagóny v tom okamžiku cestovalo 22 lidí a strojvedoucí s vlakvedoucím. Událost se naštěstí obešla beze škody i bez zranění.

Za teroristický útok na vlaky dostal důchodce čtyři roky vězení

Krimi

„Jednání neznámého pachatele mohlo způsobit fatální následky, proto případ prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení,“ upozornil ředitel havlíčkobrodské policie Pavel Nováček. Policisté proto nyní hledají svědky, kteří viděli v blízkosti železniční trati u zastávky Ronov nad Sázavou pohyb podezřelých osob, aby se obrátili na linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám