Hlavní obsah

Roztočilovi odsouzenému za vraždu dala Kovářová novou naději

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se vložila do již skončeného případu Rostislava Roztočila, odsouzeného k třináctiletému vězení za vraždu egyptského studenta z roku 1975. Na základě únorového podnětu justičního spolku Šalamoun podala v polovině května k Nejvyššímu soudu (NS) stížnost pro porušení zákona. Roztočil již delší dobu žije v Německu a svůj trest si neodpykává.

Článek

„Ve věci pana Roztočila jsem dospěla k závěru, že mohlo dojít k porušení zákona, proto věc předkládám k posouzení Nejvyššímu soudu,“ napsala ministryně Právu prostřednictvím SMS.

Chce zrušit rozsudky

Stížnost přitom směřuje přímo proti samotným rozhodnutím o Roztočilově vině. „Paní ministryně navrhuje, aby Nejvyšší soud zrušil rozsudek odvolacího Vrchního soudu v Praze z února 2008 i ten původní z června 2007, který vydal Krajský soud v Praze. Podle ní byl porušen zákon v neprospěch obviněného, proto navrhuje vrácení věci původnímu, tedy krajskému soudu k novému rozhodnutí,“ upřesnil mluvčí NS Knötig.

Ministryně podle něj ve své stížnosti zpochybňuje práci policie a vůbec celé přípravné řízení, dále samotné dokazování před soudy, zejména rozpory ve znaleckých posudcích.

Roztočil se obrací na Evropský soud

„Je to docela překvapivé. Když zatím všechno zamítli, tak jsem si myslel, že už je hotovo, ale přece jen tam někoho tíží svědomí, že by se měla ta spravedlnost přece jen prosadit,“ řekl ve čtvrtek telefonicky Právu již německý občan Roztočil, který se proslavil svým čtyři roky starým útěkem z plzeňské věznice na Borech.

On sám v nejbližších dnech hodlá podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku a ve čtvrtek uvedl, že chystá i žádost o obnovu svého procesu.

Až dosud všechny soudy v Česku potvrzovaly Roztočilovu vinu. Odsouzený neuspěl ani u Nejvyššího či Ústavního soudu, které shodně jeho dovolání, respektive stížnost odmítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám