Hlavní obsah

Rozsudek v kauze Srba padne v pondělí

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Rozsudky v kauze Srba vynese Krajský soud v Českých Budějovicích v pondělí 30. června v devět hodin dopoledne. Předseda senátu Slavomír Cirhan dal při středečním projednávání případu chystané vraždy novinářky Sabiny Slonkové prostor pro závěrečné řeči a následně ke zmíněnému datu hlavní líčení odročil.

Foto: Aleš Plevka

Nedávno z gruntu zrekonstruovaná silnice z Habartova na Hrádek, která vznikla ve spolupráci města Habartov a Pozemkového úřadu

Článek

Jako první dostal slovo státní zástupce Barnabáš Liška, který hned v úvodu své řeči zdůraznil, že soudem projednávané důkazy potvrzují bez jakýchkoli pochybností vinu všech obžalovaných, včetně bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby.

"Bez podílu obžalovaného Srby by konání Tomšovicové a dalších nemělo smysl. Jak už to v podobných případech bývá, měl jako hlavní iniciátor akce zůstat zcela stranou," uvedl Liška.

Připomněl, že ačkoli k dokonání plánované vraždy nedošlo, je stupeň společenské nebezpečnosti chování obžalovaných mimořádně vysoký. Srbovi proto navrhl trest ve výši zhruba třinácti let vězení, Evě Tomšovicové a Michalu Novotnému dvanáct let, Petru Volfovi šest let a Jiřímu Slavíkovi, který měl obstarat semtex, podmíněný a peněžitý trest.

Slovo obhájců

Srbovi advokáti, Miroslav Kříženecký a Vít Široký, se proti slovům státního zástupce ohrazovali a zopakovali své námitky vůči hodnocení důkazů. Jako jediní také hovořili o nevině svého klienta, obhájci ostatních obžalovaných se pak už spokojili spíše s hledáním polehčujících okolností a výzvami směřovanými k senátu, aby podrobně hledal u každé osoby zvlášť míru zavinění a podíl na připravované akci.

Z řady vybočila snad jen Novotného advokátka Marie Krybusová, která poznamenala, že od chvíle, kdy Karel Rziepel - Jánský (najatý vykonavatel vraždy - pozn. red) informoval policii, byla podle jejího názoru akce orgánů činných v trestním řízení policejní provokací.

Srba se bojí justičního zločinu

Pak dostali slovo obžalovaní. "Chci říci, že v případu přípravy vraždy soudíte v mé osobě člověka nevinného. Bojím se toho, že se tu schyluje k justičnímu zločinu," řekl Srba. Hovořil sice zastřeným, zlomeným hlasem, ale po jakékoli lítosti nebyla v jeho slovech ani stopa.

Pravý opak zazněl z úst Novotného a Tomšovicové. "Rok ve vazbě jsem měl čas přemýšlet. Nechal jsem se strhnout vidinou peněz. Nechoval jsem se jako slušný člověk. Hluboce svých činů lituji," sypal si popel na hlavu Novotný.

Tomšovicová se dokonce rozplakala. "Je mi líto co se stalo a jsem připravená nést následky," zdůraznila. Volf nebyl v soudní síni přítomen a Slavík se svého práva na poslední slovo vzdal.

Reklama

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám