Hlavní obsah

Řidič při kontrole ukázal policistům 27 let starý řidičák, navíc falešný

– Olomouc
Právo, jr

Neuvěřitelných 27 let procházelo devětačtyřicetiletému muži z Olomouce, že se jako řidič vydával na cesty, aniž by sám někdy získal řidičský průkaz. Přesto řidičák vlastnil, ovšem, jak se až nyní po letech ukázalo, doklad byl padělaný. Potrestaný už za padělek být nemůže, věc je promlčena.

Foto: Policie ČR

Muž při kontrole předložil 27 let starý falešný řidičák.

Článek

Zmiňovaný řidič neřidič podle policie v přesně nezjištěnou dobu v roce 1989 nalezl v Olomouci řidičský průkaz.

„Neoprávněnými zásahy upravil řidičák tak, že odstranil totožnost původního držitele a vepsal do dokladu své osobní údaje a vlepil svou fotografii. Takto upravený doklad dále používal jako pravý, přestože nikdy nebyl řádným držitelem řidičského oprávnění. Řidičský průkaz předložil také dne 23. června 2016 při silniční kontrole v obci Dubany na Prostějovsku,“ uvedl mluvčí prostějovské policie František Kořínek.

Policisté si dokázali zjistit, že zastavený řidič není držitelem řidičského oprávnění. Odborným zkoumáním pak prokázali i neoprávněný zásah do úředního dokladu.

„Muž se stal podezřelý z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. Uvedený trestný čin musí být posuzován podle trestního zákona platného v roce 1989. Ten stanovoval trest odnětí svobody až na dvě léta. Vzhledem k době, která od spáchání skutku uplynula je jeho trestnost již promlčena. Z toho důvodu policejní orgán trestní stíhání ukončil,“ sdělil mluvčí.

Nějakému trestu se však řidič přece jen nevyhne. Za řízení motorové vozidlo bez příslušného řidičského oprávnění je podezřelý z přestupku. Za ten mu hrozí pokuta ve výši 25 až 50 tisíc korun a zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let.

Reklama

Výběr článků

Načítám