Hlavní obsah

Psa nechal přes rok uvázaného na řetězu, který zvířeti zarostl do masa. Muž dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než rok nechal Jan Rác uvázaného svého psa Badyho u domu na řetězu, který zvířeti zarostl do krku. Pes měl navíc procvaknutou kůži karabinou nahrazující obojek. Za přečin týrání zvířat dostal 42letý chovatel čtrnáctiměsíční podmínku a zákaz chovu zvířat na tři roky. Ve čtvrtek o tom zatím nepravomocně rozhodl Okresní soud v Tachově.

Jan Rác u tachovského okresního souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Rác uvázal křížence k přístavku domu v Černošíně na začátku roku 2022. Podle soudkyně Michaely Řezníčkové byl již v té době řetěz psovi těsný.

„Postupně zarůstal do podkoží a měkkých tkání, což zvířeti způsobovalo trýznivé poranění spočívající v otevřené a hnisavé ráně v obvodu celého krku,“ uvedla soudkyně s tím, že pes trpěl bolestí týdny až měsíce.

Upozornila také na to, že obžalovaný psovi provlékl skrz kůži kovovou karabinu, která měla nahradit obojek. „Takto uvázaného nechal psa až do května 2023, kdy zasáhla policie, která u obžalovaného řešila jinou událost,“ doplnila Řezníčková.

Policie obvinila mladíka, že zkopal psa své přítelkyně. Zvíře uhynulo

Krimi

Chovateli hrozilo až pět let vězení. „Zohlednila jsem jeho plné doznání a také to, že jde o člověka dosud netrestaného. Psa dobrovolně odevzdal zástupci záchranné stanice a zvíře je v současné době již v dobrém stavu,“ uvedla soudkyně při zdůvodnění rozsudku.

Upozornila také na to, že obžalovaný netýral psa se záměrem způsobit mu bolest. „Šlo spíše jen o lhostejnost k následkům,“ dodala.

„Chtěl jsem mu pomoci“

Sám Rác před soudem řekl, že měl snahu psovi pomoci. „Nechtěl mě ale k sobě pustit. Štěkal na mě. Bál jsem se, že mě kousne. Přemýšlel jsem, že zavolám veterináře, ale na žádného jsem neměl telefonní číslo,“ vypovídal obžalovaný muž.

Dále řekl, že si psa sám nepořizoval. „Když jsem se jednou vrátil z lesa, byl už tam uvázaný. Přinesl ho strýc s tím, že si ho nemůže nechat, protože strašně štěká a sousedi si na něj stěžovali. Tak jsem si ho nechal a jen ho krmil,“ popisoval dále Rác, který má invalidní důchod třetího stupně.

„Jsem nemocný na hlavu a beru na to prášky. Nedokážu se ovládat a musím chodit k psychiatrovi. Žádné zvíře už nemám a ani nemám v plánu si ho pořizovat. Nejsem schopen žádné práce,“ dodal.

Foto: Psí útulek Nora

Bady měl zarostlý obojek do živého masa

Zuboženého psa si tehdy vzal do péče zvířecí záchranář Karel Bobál, který jej převezl na prvotní ošetření k veterináři a pak se o něho staral až do úplného zotavení.

„Pejsek je v pořádku. Máme zájemkyni, která by si ho chtěla vzít. Už si ho půjčuje na výlety,“ sdělil Bobál.

Za týrání psů majitelka množírny do vězení nepůjde, dostala podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám