Hlavní obsah

Přejetá dívenka je po převazu, hrozí jí infekce

Právo, Václav Pergl, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvouletá Lucie, kterou v pondělí v areálu vinohradské nemocnice přejel šéflékař novorozeneckého oddělení Jan Karas, se podrobila v pátek V Thomayerově nemocnici v Praze důležitému převazu.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad Bítov u soutoku Dyje a Želetavky je pověstný sbírkou vycpaných psů průmyslníka Georga Hasse

Článek

"Lékaři konstatovali, že zdravotní stav Lucinky je dobře stabilizovaný," řekl Právu mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Mach. Dívka tu leží na jednotce intenzivní péče dětské chirurgie.

Mach dodal, že stav je stabilizovaný především s ohledem na zlepšenou funkci ledvin. "Už nehrozí tzv. syndrom zablokování ledvin," řekl. Připomněl však, že dále trvá riziko infekce, což by pro holčičku bylo osudové, a nadále je tak v nebezpečí ohrožení života.

"Lékaři předpokládají, že pokud nenastanou neočekávané komplikace, během příštího týdne by mohlo dojít k jedné z prvních plastických operací," řekl Mach.

Lékař zřejmě lhal, že pil až po jízdě

Výsledky předběžných expertiz usvědčují Karase, ze lži. Po nehodě mu policisté při orientační dechové zkoušce naměřili 3,28 promile alkoholu. Řidič se hájil tím, že jeho vozu vypověděly brzdy a alkoholu se napil až po nehodě v důsledku šoku, který prožil.

Podle odborníků by však musel vypít nejméně litr čtyřicetistupňového destilátu téměř na ex. "Lékař byl obviněn z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky," řekla Právu Eva Miklíková z tiskového oddělení pražské policie. Karas v pátek převzal obvinění.

Možná bude platit léčbu

"Pokud je dívenka naší pojištěnkyní, tak my samozřejmě náklady na léčbu proplatíme. Pak je ale budeme vymáhat na třetí osobě," řekl v pátek Právu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

Informoval, že pojišťovna bude peníze vymáhat asi na pojišťovně, u níž je pojištěno auto doktora Karase. V případě ale, že pojišťovna odmítne léčbu proplatit z důvodu, že řidič požil alkohol, bude ji VZP vymáhat na něm. Doktor Karas by tak mohl zaplatit i milióny korun, protože nejen operace a pooperační péče jsou velmi drahé. Velmi nákladné jsou i následné plastické operace.

V nemocnicích se alkohol prodává

Ač se v nemocnicích podle zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi nesmí prodávat alkohol, běžně se v potravinových obchodech, které jsou v areálech nemocnic v nájmu, prodává.

Zatímco v Thomayerově nemocnici při pokusu nájemce prodávat likéry vedení tvrdě zakročilo, ve Všeobecné fakultní nemocnici či v Motole alkohol v nabídce obchodů zůstává. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady z rozhodnutí ředitelky byl alkohol z prodeje ve stánku stažen. Právě tady si ho Karas kupoval.

Vedoucí pracovníci nemocnic Právu řekli, že i sami lékaři někdy mají problémy s alkoholem, protože jde o velmi vypjatou profesi s vysokou odpovědností. Nikdy by ale nezaměstnali lékaře, o němž by věděli, že je alkoholik. Pokud se to projeví, dávají mu zpravidla vybrat, buď propuštění nebo léčbu.

Primář psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích Karel Nešpor soudí, že v České republice je alkohol neobyčejně lehce dostupný.

"Žijeme v zemi, která snad jako jediná na světě má dražší balenou vodu než pivo. To je anomálie, která nemůže nepoškodit velkou část populace," soudí Nešpor.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékař-opilec chce holčičku odškodnit

Osmačtyřicetiletý vedoucí lékař kojeneckého oddělení z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Karas, který v pondělí dopoledne opilý srazil autem...

Výběr článků

Načítám