Hlavní obsah

Před soudem se zpovídá žena, která odložila dítě do sněhu

– Příbram • Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Nový, Radek Plavecký

Okresní soud v Příbrami se od pondělí zabývá případem odloženého dítěte z letošního března. Jedenadvacetiletá matka tam do sněhu odložila dítě, holčičku se podařilo zachránit. Soud případ kvalifikoval jako vraždu novorozeného dítěte matkou ve stadiu pokusu, ženě nyní hrozí až osmileté vězení.

Článek

Událost se stala v Příbrami. Odložené dítě ve sněhu našel náhodný chodec a přivolal pomoc. Dívka ležela ve sněhu v chumelenici u garáží jen v lehkých hadřících a v košilce. Záchranáři ji našli silně podchlazenou, ale při vědomí.

Sanitka dítě převezla do příbramské nemocnice na novorozenecké oddělení. Od personálu dostala jméno Andělka. Později skončila v kojeneckém ústavu.

Matce Andělky hrozí tři až osm let vězení. Během pondělního dopoledne soudce Miloslav Boudník vyslýchal kromě obžalované také její rodiče, otce dítěte a další svědky.

Kdybych věděl, že čeká dítě, tak jsme to mohli spolu řešit, ale rozešli jsme se a já to nevěděl.
otec dítěte

„Jezdím za ní každý týden do kojeneckého ústavu, jsem s ní na pokoji a chtěla bych si ji vzít k sobě. Rodiče souhlasí, abychom žili společně u nich,“ uvedla mladá matka, která své těhotenství před všemi zapírala.

Pak v osamění doma porodila a nejspíš ještě týž den dítě zabalené jen do košilky a několika hadříků odložila do závěje. „Byla jsem rozrušená, ani nevím, jak jsem porodila, a nepřemýšlela jsem, co se může stát,“ říkala se slzami v očích. O dítě má zájem i jeho otec, jehož otcovství prokázala podle soudce Boudníka i zkouška DNA.

„Kdybych věděl, že čeká dítě, tak jsme to mohli spolu řešit, ale rozešli jsme se a já to nevěděl,“ řekl u soudu otec Andělky. Soud bude pokračovat dalšími výslechy a čtením dokumentace. V průběhu prosince chce soudce vyslechnout znalce. Teprve pak by mohl padnout rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám