Hlavní obsah

Pozor na podvodné SMS vyzývající k zaplacení dluhů, varoval obyvatele Šumperk

Šumperk

Šumperská radnice varuje své obyvatele před podvodnými SMS zprávami vymáhajícími údajné dluhy. Na mobilní telefony lidem přicházejí zprávy z telefonního čísla 704 725 288 od údajné firmy Alfa Omega Pohledávky, s. r. o. Lidé by na ně neměli reagovat a naopak mají kontaktovat policii na lince 158.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu v pondělí informovala mluvčí radnice Soňa Singerová. Radnice přišla s varováním na webu již v předešlých dnech.

V SMS zprávě podvodníci lidem například tvrdí, že převzali závazek ohledně neplacení nájmu v městském bytě v Šumperku s tím, že adresáti zřejmě posílají peníze na jiný účet.

„Město upozorňuje, že v žádném případě svým dlužníkům nikdy neposílá SMS zprávy, o upomínkách informuje vždy formou doporučeného dopisu,“ uvedla mluvčí radnice.

„Případné dlužné částky nepředává město k vymáhání jiným subjektům, což by se občanům města výrazně prodražilo, ale dluhy vymáhají pouze zaměstnanci městského úřadu nebo v další fázi soud,“ doplnila mluvčí s tím, že město nespolupracuje s žádnou vymahačskou firmou.

Tuto SMS zprávu dostala například jedna z šumperských obyvatelek, po kontaktu s radnicí však zjistila, že žádné dluhy nemá. Obrátila se proto na policii i na starostu města.

Podvodné nabídky příspěvku na bydlení zaplavují internet

Bezpečnost

„Když na SMS odpověděla, že si na radnici vše ověřila a že nic nedluží, byla firmou Alfa Omega Pohledávky, s. r. o., vyzvána, aby si nachystala finanční jistinu a našla si dobrého právníka,“ dodala mluvčí radnice s tím, že podobné SMS zprávy ze stejného čísla přišly i dalším lidem.

„Podvodná firma se snaží mimo nájemné vymáhat i údajné dluhy za pojištění automobilu, případně by mohla žádat o úhradu i jiných pohledávek,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám