Hlavní obsah

Požár na Šumpersku zničil funkcionalistickou vilu, škoda za 20 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravičany

Škodu za zhruba 20 milionů korun napáchal v noci na středu požár v Moravičanech na Šumpersku. Plameny zasáhly historickou funkcionalistickou vilu.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Následky požáru rozlehlé historické vily v Moravičanech

Článek

Ohněm byl zasažen celý objekt včetně střechy vily, sdělil Právu ve středu ráno mluvčí hasičů Josef Koláček.

Na místě zasahovalo několik profesionálních a dobrovolných jednotek z okolí. Požár hasiči lokalizovali s pomocí pěti proudů, v akci byla dvě vozidla s výškovou technikou.

„Z objektu jsme vynesli tři propanbutanové lahve,“ informoval mluvčí s tím, že následovalo rozebírání střechy a hledání skrytých ohnisek hoření.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár tzv. Kratochvílovy vily na Šumpersku

Zásah hasičů se obešel bez zranění. Příčinu a okolnosti požáru zjišťují hasičští vyšetřovatelé s policisty.

Zasaženým objektem byl dům známý jako Kratochvílova vila, kterou nechal na přelomu 20. a 30. let minulého století vystavět továrník Václav Kratochvíl. Rozhlehlá stavba byla projektovaná jako součást Kratochvílova dřevařského podniku.

Odborníci stavbu oceňují jako architektonicky významný doklad prvorepublikového moderního funkcionalismu. Po státním převratu v únoru roku 1948 a nástupu komunistické totality čekalo vilu znárodnění. V současnosti je opět v soukromých rukou.

Foto: Mapy.cz

Kratochvílova vila v Moravičanech na Šumpersku

Hustý dým a evakuace. Po explozi baterie k elektrokoloběžce vyhořel byt v Praze

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám