Hlavní obsah

Požár na Plzeňsku se dál šíří pod zemí, hasičům pomáhá termokamera

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pňovany

Hasiči i ve středu stále bojují s rozsáhlým požárem lesa na severním Plzeňsku. Podle mluvčího hasičů Petra Poncara se oheň dál šíří pod zemí. Událost byla nahlášena v úterý odpoledne, den poté na místě zasahuje jedenáct hasičských jednotek.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsáhlý požár na Plzeňsku decimuje lesVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

„Jednotky provádějí hašení skrytých ohnisek a prolévání pomocí smáčedla, které zvyšuje pronikavost vody do podloží. Na místě události se stále objevují nová ohniska, která indikují, že se požár šíří v podzemí,“ sdělil Právu ve středu dopoledne Poncar.

Oheň se může neviditelně rozšiřovat kořenovým systémem, nebo hrabankou. „V podloží je relativně velké množství hořlavého materiálu. Navíc je tam zbytkový vzduch, který udrží žhnutí. Znamená to, že musíme prohasit celou plochu do hloubky,“ řekl Poncar.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči likvidují rozsáhlý požár na Plzeňsku

Zásadní podle něho bude odpolední kontrola požářišť. „Bude provedena termokamerou. Poté bude rozhodnuto o dalším postupu. Dílčí kontroly probíhají na jednotlivých úsecích kontinuálně v rámci průzkumu,“ doplnil Poncar.

Není vyloučen úmysl

Požár několika hektarů lesa vypukl v úterý před 14. hodinou na třech místech podél železniční trati nedaleko pňovanského nádraží. Lokality byly od sebe vzdálené zhruba šest set metrů, jedna z nich se nacházela na druhé straně železnice.

Na místě zasahovalo až 130 hasičů, v pohotovosti byl také policejní vrtulník a letoun letecké hasičské služby. Hašení ze vzduchu bylo ukončeno po několika hodinách. „Podle vyjádření zástupce majitelky lesa je předběžná škoda jeden milión korun. Zasaženou plochu odhaduje na deset hektarů. Oba údaje ještě budou upřesněny,“ uvedli hasiči.

Foto: HZS Plzeňského kraje, Právo

Hasiči likvidují rozsáhlý požár lesa na Plzeňsku

Příčinu požáru hasiči vyšetřují, vyloučit zatím nelze ani úmyslné zapálení nebo nedbalost. „Vyšetřovacích verzí bude s největší pravděpodobností několik,“ dodal mluvčí hasičů.

Kvůli leteckému hašení byla v úterý vypnuta elektrická trakce na železnici z Plzně do Německa. České dráhy mezi Stříbrem a Plzní zavedly náhradní autobusovou dopravu. Provoz na železnici už funguje bez omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám