Hlavní obsah

Poslal psa na exekutora. Dostal dva roky vězení

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Psa na exekučního vykonavatele rozhodně neposílejte. Takový pracovník sice není ve smyslu zákona úřední osobou, a tudíž ani nemůže jít o útok na veřejného činitele, ale trest vězení útočníkovi stejně hrozí až na pět let. V případě v Brně odsouzeného Petra Fraňka jsou to dva roky s dozorem. Takový je výsledek čtvrtečního jednání okresního soudu Brno- venkov.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petr Franěk poštval podle soudu na exekutorského vykonavatele rotvajlera. Soud ho poslal na dva roky do vězení.

Článek

Případ se stal letos v únoru. Tehdy v Malešovicích přijel sepsat seznam movitého majetku do domu obžalovaného exekutorský vykonavatel Martin Urban. Proškolený pomocník exekutora se však podle obžaloby se zlou potázal. Dlužník mu nejprve řekl, že u něj doma nic „polepovat“ nebude a vzápětí na něj poštval svou jedenáctiletou fenu rotvajlera.

Vykonavatel z domu utekl a ve strachu před psem zůstal stát až před domem u svého auta a mezitím podle svých slov vytáhnul elektrický paralyzér, který aktivoval. To vyvolalo zvuky, jež psa údajně odradily od útoku, a rotvajler se posléze vrátil do domu. Pomocník exekutora pak zavolal policii. „Po příjezdu hlídky jsme se do domu vrátili znovu a soupis majetku už proběhl bez větších problémů a rovněž jsme se i domluvili na splátkách dlužné částky,“ uvedl Martin Urban.

Odmítl, že by psa poštval

Franěk, který dlužil 370 000 korun uvedl, že v žádném případě nepoužil na psa povely „běž, trhej a vem si ho! „Nikdy bych nic takového neřekl a ani jsem psa neštval,“ tvrdil obžalovaný, který se domníval, že útočná reakce psa byla vyvolána změnou v intonaci jeho hlasu, když na exekutora křičel a nechtěl, aby mu „polepoval“ majetek. Fraňkovy hlasivky jsou totiž po nemoci dost neobvyklé a i při zvýšeném úsilí připomínají hlasitý sípot.

Soud, jak uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Michal Hoskovec, mu však uvěřil pouze fakt, že pes je velmi dobře vycvičený a bez povelu by zřejmě nikoho nenapadnul. „Vždyť i v době, kdy se na místo vrátil poškozený s policií a pak s nimi chodil po domě i po dvoře, pes byl naprosto klidný a i když byl ve svém teritoriu, tak si nikoho, jak se všichni shodují, nevšímal,“ uvedl Hoskovec.

Obhajoba vsadila na fakt, že exekutorský vykonavatel není úřední osobou. V tom jí dal senát zapravdu, nicméně případ projednal podle zákona, který trestá i činy, kdy pachatel vyhrožuje i jiným lidem pracující pro úřední osoby

Obžalovanému přitížil fakt, že byl již soudně trestán a dokonce porušil podmínku za odsouzený podvod a navíc ani v nejmenším nevyjádřil lítost či znepokojením nad celou událostí, kdy značně svým psem vystrašil cizího člověka. Obě strany si ponechaly lhůtu k odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám