Hlavní obsah

Pořadatelé fatálně selhali. Organizátor závodu, při kterém zemřel mladík, dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínkou potrestal v úterý Okresní soud v Lounech Martina Krátkého, který v červenci 2021 pořádal na letišti u Panenského Týnce noční automobilovou akci, při které zemřel jednadvacetiletý spolujezdec jednoho z účastníků. Vina Krátkého, který zároveň působí jako jednatel rovněž žalovaného spolku Carwars, spočívá podle soudu v tom, že nezajistili dostatečně organizaci a bezpečnost akce. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Martin Krátký v soudní síni

Článek

Soud uložil Krátkému dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky a spolku povinnost zveřejnit rozsudek v místním tisku. Dvouletý zákaz činnosti, který pro spolek požadoval státní zástupce, mu soud neuložil.

Krátký, právní zástupce spolku i žalobce si vzali lhůtu pro odvolání. Krátký po opuštění jednací síně uvedl, že vinu necítí a určitě se odvolá.

Na sraz poblíž obce na Lounsku se každoročně sjíždějí fanoušci motorismu a majitelé rychlých či upravovaných vozů. Tragická nehoda dvou aut se stala při nočních jízdách, takzvaném sprintu.

Opilí řidiči

Na ploše letiště tehdy narazil řidič audi jedoucího rychlostí více než sto kilometrů v hodině zezadu do neosvětleného seatu, který měl na trati technické problémy. Oba řidiči byli opilí.

V autě jedoucím sotva deset kilometrů v hodině seděl na místě spolujezdce mladík, který nehodu nepřežil. Alkohol ani drogy u něj v krvi zjištěny nebyly. Utrpěl úrazový šok vlivem poranění vnitřních orgánů a silného krvácení. Zemřel v nemocnici.

Státní zástupce Pavel Norek v závěrečné řeči uvedl, že pořadatelská služba fatálním způsobem selhala. Pořadatel podle něj dostatečně neproškolil a nepoučil jednotlivé členy služby o opatřeních k zajištění bezpečného průběhu závodu, nezajistil řádnou kontrolu a dohled nad jednotlivými úseky závodní trati.

Chyběli tam traťoví komisaři, kontrola před výjezdem. Startérka neměla vysílačku
státní zástupce

Žena, která závod startovala, neměla podle Norka možnost komunikovat s lidmi, kteří byli v cíli. Nevěděla tak, zda dojeli všichni, kteří odstartovali, a pustila na trať další vozidla.

„Chyběli tam traťoví komisaři, kontrola před výjezdem. Startérka neměla vysílačku, aby jí řekli, že vozidla dojela,“ řekl Norek. Na trať pustila nejen skupinu jezdců, z nichž jeden do pomalu jedoucího vozu naboural, ale podle videozáznamu, který soud přehrál, i další skupinu závodních aut.

Soudce Jan Jouza při zdůvodnění svého verdiktu uvedl, že Krátký a spolek nezajistili ani základní bezpečnostní opatření a z nedbalosti tak způsobili smrt jinému. „Neproškolili startérku o tom, za jakých podmínek může odstartovat,“ uvedl.

Je to hrozná věc, co se stala, ale za spolek vinu necítíme
obžalovaný Martin Krátký

Nepřijatelný byl podle něj přístup, kdy dívka na startu pouze očním kontaktem zjišťovala, zda vozidla projela 400 metrů dlouhou trať.

Krátký, kterému hrozil až šestiletý trest vězení, se obhajoval tím, že seat se neměl nočních sprintů vůbec zúčastnit kvůli naprosto nevyhovujícímu technickému stavu. Jeho řidič prý ale obešel pravidla, když se záměrně vyhnul pořadatelské službě.

„Přijímací technik ho vykázal z ranveje, on odjel ven z areálu, dojel na druhý konec, objel kovovou bariéru a najel znovu na ranvej. Mohl to udělat jenom proto, že to tam dobře zná, protože je to náš bývalý kolega,“ uvedl Krátký. „Je to hrozná věc, co se stala, ale za spolek vinu necítíme,“ dodal.

Policie vyšetřuje smrt při amatérských závodech aut v Panenském Týnci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám