Hlavní obsah

Popírání holokaustu míří před soud

Nakladatelství Bodyart Press a jedna soukromá osoba byly 19. října obžalovány státním zástupcem z popírání genocidy vydáním a šířením knihy amerického historika Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů. Už o tři dny později byl vydán trestní příkaz, který nařizoval oběma stíhaným zaplatit peněžitý trest.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K jeho výši se ale mluvčí Okresního soudu ve Žďáře nad Sázavou Klára Sklenářová nechtěla vyjadřovat. „Jak státní zástupce, tak obžalovaní podali proti trestnímu příkazu odpor, nemá tedy smysl výši částky komentovat,“ uvedla pro Právo Sklenářová.

Mýtus šesti milionů i tituly vydávané nakladatelstvím Guidemedia jsou flagrantními příklady antisemitské demagogie
Petr Papoušek, Federace židovských obcí

Zatím nebyl stanovený termín hlavního líčení. V tomto roce jde ale už o druhý případ žaloby kvůli publikaci titulu, který popírá existenci holokaustu.

Od června čelí obvinění také nakladatelství Guidemedia, distribuční společnost Náš směr a čtyři osoby kvůli schvalování genocidy a podpory hnutí směřujícího k potlačení lidských práv a svobod.

Policie obvinila nakladatelství kvůli knize popírající holokaust

Krimi

Vyšetřováni jsou kvůli vydání knih Holokaust pod lupou a Mor v Rusku. V případě odsouzení obviněným hrozí až tříleté tresty.

Odborník: Jsou to lži

„Mýtus šesti milionů i tituly vydávané nakladatelstvím Guidemedia jsou flagrantními příklady antisemitské demagogie, které zpochybňují, co se s Židy během druhé světové války dělo. Je to bytostná urážka památky našich zavražděných příbuzných,“ řekl Právu předseda Federace židovských obcí (FŽO) Petr Papoušek. Motivaci si vysvětluje ziskem a záměrem šířit nenávist ve společnosti.

Jednatel Guidemedia Pavel Kamas Právu na žádost o vyjádření sdělil, že považuje odpovídání na dotazy za ztrátu času. „Coby korporátní médium podléhající propagandistické dok­tríně vládnoucího judeodemokratického establishmentu nemáte zájem ani možnost přinést na toto téma jakékoli objektivní informace,“ napsal.

Soud v Izraeli zastavil aukci tetovací sady, která se používala v Osvětimi

Blízký a Střední východ

Když byl spolu s dvěma svými spolupracovníky v roce 2018 zproštěn obžaloby v případě publikace Hitlerových projevů, uvedl, že osobnost nacistického vůdce je výborný obchodní artikl. Zároveň také uvedl, že chtěli, aby si lidé k Hitlerovým názorům vytvořili postoj sami.

Vydavatelství Bodyart Press tvrdí, že Mýtus šesti milionů vydalo pro studijní účely.

Ukázání jiného pohledu na holokaust či vzdělávací účely ale za adekvátní důvody nepovažuje odborník na extremismus Institutu politologických studií Univerzity Karlovy Jan Charvát.

„Problémem těchto knih je, že o nacistické genocidě lžou. Jejich vydavatelům a čtenářům nejde o diskusi o určitých částech holokaustu, ale o legitimizaci toho, že vůbec neproběhl,“ řekl Charvát.

Eichmann číslo dvě minulost nepopíral, přesto nikdy nebyl obžalovaný

Historie

Jako příklad knihy, která ukazuje jiný pohled na holokaust, Charvát uvádí Průmysl holocaustu od židovského autora Normana Finkelsteina. V ní spisovatel kritizuje zneužívání památky holokaustu americkými judaistickými organizacemi k vynucení ústupků vůči Izraeli vládou USA.

Naproti tomu Hoggan v Mýtu šesti milionů tvrdí, že počet židovských obětí je záměrným paděláním historie a jde o legendu genocidy.

Antisemitských projevů na stovky

Charvát je přesvědčen, že podobné knihy nemají větší společenský dopad a zveřejňování těchto materiálů je určeno spíše pro lidi, kteří už antisemitské názory mají.

S tím ale nesouhlasí předseda FŽO Papoušek, podle něhož právě i tyto knihy stále vůči Židům podněcují nenávist.

Dejte dětem i knihy popírající holokaust, nabádá učitelka z Texasu

Amerika

„Tyto knihy se mohou dostat k těm, kteří názor na některé fenomény historie a života zatím vůbec utvořený nemají, a vyvolat v nich nenávist. Příkladem zde mohou být i konspirační teorie šířící se nyní v souvislosti s pandemií,“ popsal Papoušek. Naráží na tvrzení, že se judaističtí vyznavači v čele s miliardářem Georgem Sorosem snaží ovládnout svět.

Loni FŽO zaznamenala 874 antisemitských projevů, z nichž 84 procent byla stereotypní tvrzení a konspirační teorie v příspěvcích na sociálních sítích a internetu. Uvádí to ve své výroční zprávě o projevech antisemitismu v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám