Hlavní obsah

Popálení dítěte při chemickém pokusu soud neuzavřel. Žalobkyně si rozmyslela dohodu

Rokycany

Mělo to být zpestření pro děti, které se nakonec změnilo v noční můru. Předloni v srpnu na příměstském táboře v Rokycanech dělaly instruktorky chemický pokus, který se vymkl z rukou a tři holčičky skončily po výbuchu v péči záchranářů.

Vedoucí tábora u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Před rokycanským soudem v úterý stanula vedoucí tábora Martina Skočilová, která se státní zástupkyní uzavřela dohodu o vině a trestu. Soud měl rozhodovat o jejím schválení. Ještě před zahájením jednání ale žalobkyně vzala dohodu zpět a předseda senátu Ivo Hruška jednání ukončil s konstatováním, že se případ vrací do přípravného řízení.

Na táboře se při chemickém pokusu popálily tři děti, policie obvinila instruktorku

Krimi

„Vyskytly se nové okolnosti, které je třeba zohlednit v rámci zásady spravedlivého procesu,“ řekl Právu šéf rokycanských žalobců Milan Pózel. Konkrétnější však být nechtěl. „Věc je zpátky v přípravném řízení, které je neveřejné,“ dodal.

Skočilovou policie obvinila z těžkého ublížení na zdraví. Podle spisu se tehdy podílela na pyrotechnickém experimentu, kterému se říká faraonův had. Při něm se zapálí směs cukru, jedlé sody a etanolu, čímž dojde k chemické reakci vytvářející tělo pěnového hada.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vedoucí tábora Martina Skočilová

„Nedodržela předepsaný postup tak, aby výsledný efekt byl bezpečný,“ řekla už dříve státní zástupkyně Ivana Dragunová, která dohlíží na vyšetřování případu. Upřesnila, že šlo o nedbalostní jednání.

Slovák v Rokycanech zneužil osmiletého chlapce, dostal pět let

Krimi

Nejhůře tehdy dopadla sedmiletá Natálka, kterou transportoval vrtulník na popáleninové centrum v Praze na Vinohradech. „Utrpěla vážné popáleniny druhého stupně na 43 procentech těla, na více než 20 procentech těla tyto popáleniny dosahují života ohrožujícího stupně tři. Natálčin stav je skutečně vážný,“ popsali stav dívenky krátce po události rodiče na sociální síti.

Po roce už bylo jasné, že Natálka je z nejhoršího venku. Ukázaly to její fotografie na Facebooku. Měla tehdy sice stále jizvy po těle i v obličeji a k úplnému uzdravení ji čeká ještě dlouhá cesta, ale úsměv na její tváři svědčil o tom, že má nejspíš největší utrpení za sebou.

Zranění dítěte vážně zasáhlo do chodu celé rodiny. „Maminka Natálky nebude moci dlouhodobě chodit do zaměstnání, její sílu teď bude potřebovat zraněná dcerka, ale i její další děti (tříletá dvojčata), tím bohužel přijde rodina o značnou část financí,“ uvedli na internetu rodinní přátelé, kteří kromě facebookové stránky Pomáháme Natálce zpět do života založili po tragédii transparentní účet, na který tisíce dárců poslaly několik milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám