Hlavní obsah

Policista dostal trest za drsné napadení v Praze. Jaký, nechce policie opět říct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako oprávněný, ale nepřiměřený vyhodnotili nadřízení pražského policisty jeho zákrok u služebny v Horních Počernicích, kde počátkem srpna drsně napadl muže. Policista měl dostat za incident, který zaznamenal přihlížející člověk na mobil, trest v rámci kázeňského řízení. Policie ale odmítá říct jaký.

Drsný útok policisty na muže v Horních PočernicíchVideo: Twitter/@vodvaz_cz

 
Článek

Videozáznam, o kterém již dříve informovaly Novinky, zachytil muže u dveří policejní služebny, ze kterých najednou vyšel policista a okamžitě bez varování tvrdě udeřil muže rukama do hrudi. Následovalo napadení, kdy policista opakovanými údery nenechal muže vstát ze země, pak na něj i šlápl a několikrát ho udeřil pěstí.

Ze zveřejněné části videa bylo patrné, že šlo ze strany napadeného muže pravděpodobně o provokaci, zároveň ale platí, že policista může proti člověku použít jen zákonné prostředky. Jenže v tomto případě ho muž na záznamu již nijak neohrožoval, přičemž mladíka stačilo jednoduše spoutat.

Policista, který obtěžoval štáb ČT, dostal kázeňský trest

Krimi

Případem, kdy policistovi zjevně ujely nervy, se zabývaly tzv. kontrolní orgány pražské policie. „Postup policisty z Horních Počernic vyhodnotily jako oprávněný, ale nepřiměřený. Z tohoto důvodu mu byl v rámci kázeňského řízení uložen trest,“ sdělila v úterý na dotaz Novinek mluvčí policie Violeta Siřišťová s tím, že kázeňské řízení je neveřejné.

Jaký trest přesně policie uložila, mluvčí odmítla sdělit s odkazem na paragrafy. „Zákon nám nedovoluje zveřejňovat uložený trest v rámci kázeňského řízení,“ zmínila Siřišťová s tím, že policista dále působí v místním oddělení.

Drsný útok policisty na muže v Horních Počernicích

Obecně odbor vnitřní kontroly prověřuje kázeňské prohřešky ve vztahu k zákonu o policii, potrestáním je například pokárání od vedení, snížení platu nebo i vyhazov od sboru.

Incidentu přihlíželi i další kolegové prověřovaného policisty, těch se ale kontrolní řízení netýkalo.

Vondrášek: Donucovací prostředky proti ženě v Krumlově byly v pořádku, to si nesmíme nechat líbit

Domácí

Případ posoudila již dříve rovněž Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) s tím, že na incidentu neshledala nic trestného. Na situaci podle inspekce například nepasuje ani pokus o ublížení na zdraví. Událostí se tak dále GIBS nezabývala a případné potrestání nechala právě na policejním kázeňském řízení.

Fotka působí šíleně, prošetří to inspekce, řekl k zakleknutí chlapce nešťastný Vondrášek

Domácí

Podle policie byl napadeným mužem šestkrát soudně trestaný recidivista, který měl být krátce před incidentem agresivní a hrozit policistům usmrcením a opakovaně neposlechl jejich výzvy.

Dohrou byla podle mluvčí ještě další návštěva samotného napadeného na služebně. „Muž, vůči kterému policista postupoval, se za své chování přišel na policejní služebnu omluvit a mimo jiné slíbil, že už nikdy nebude pít alkohol, protože se pak chová nepřístojně,“ dodala mluvčí. Jaká atmosféra tentokrát setkání provázela, policie neupřesnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám