Hlavní obsah

Policie stíhá podnikatele za lichvu. Seniorům montoval předražené zámky

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Na devadesát poškozených seniorů evidují kriminalisté, kteří se zabývají případem neobvyklého podnikání 43letého muže z Teplicka. Jeho firmy dodávají a montují zájemcům předražené zámky do bytových dveří. Ústečtí kriminalisté ho nyní obvinili z lichvy a nedovoleného podnikání. celých Čech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za bezpečnostní zámkové vložky v hodnotě necelých 580 korun si obviněný muž a jeho zaměstnanci účtují v průměru čtyři a půl tisíce, v jednom případě to však bylo i 32 tisíc korun. Společně obcházejí starší bytovou zástavbu a nájemníkům bytů se snaží zámky prodat.

Vytipovávali si především starší lidi, kteří podlehli jejich přesvědčování, jak je nutné mít důkladně zabezpečený byt. „Všichni současní poškození jsou senioři ve věku v průměru kolem sedmdesáti let, máme ale i poškozené starší devadesáti let," řekl v úterý vyšetřovatel Petr Berger.

Prokázaných případů mají policisté zatím zhruba devadesát, jejich počet ale nejspíš ještě vzroste. Policisté přitom nevylučují, že muž v protimorálním jednání pokračuje pod hlavičkou jiné firmy. Stíhaný je na svobodě a vystupuje jako jednatel firem jako Groziskon, Zamkytas a Top dveře. Na prodej bezpečnostních zámků přitom nemají koncesi, podle zjištění ČTK navíc mají všechny základní kapitál 12 korun.

Policie případ vyšetřuje už přes rok, postupně se jí scházejí spisy z Prahy, Plzně, Českých Budějovic nebo Hradce Králové. Zpočátku přitom měla problém s právní kvalifikací. Obdobný případ z Prahy, kde byli obvinění stíhaní za podvod, skončil bez jejich potrestání. „Nakonec jsme po dohodě se státním zástupcem došli k závěru, že jde o lichvu. O podvod nejde, neboť ta firma službu vykonala," řekl Berger.

Předražený zámek si do dveří nechali namontovat také manželé Ronovi z Ústecka. „Přišli tři pánové s tím, že v našem domě byly vykradeny dva byty a že je potřeba vyměnit zámek za bezpečnostní. Manželka s tím tedy souhlasila," popsal osobní zkušenost osmdesátiletý Václav Ron. Kromě zámku namontovali manželům i kování. „Zámek stál šest a půl. ten plech tři tisíce korun, dohromady tedy devět a půl tisíce korun," řekl Ron, jenž se po ověření některých skutečností obrátil na policii.

Zároveň se stejně jako asi třetina všech poškozených snažil odstoupit od smlouvy. Neúspěšně. „Všechny dopisy se odesílatelům vrátily jako nedoručené,“ poznamenal Berger.

Reklama

Výběr článků

Načítám