Hlavní obsah

Policie rozprášila gang vietnamských kuplířů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Policie v pátek rozbila vietnamský gang obchodníků se ženami. Pachatelé přiváželi vietnamské ženy do Česka, kde je nutili k prostituciv ve veřejných domech svých krajanů. Při páteční akci zatkla policie devět mužů a čtyři ženy. "Operace s krycím názvem TET se účastnilo kolem 250 příslušníků různých policejních složek, včetně Útvaru rychlého nasazení," sdělila mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Policie z dosud získaných poznatků odhaduje zisk organizované skupiny na více než pět miliónů korun. Na 12 pachatelů byla uvalena soudcem pro Prahu 4 vazba. Při prokázání viny jim hrozí až 12 let odnětí svobody.

Skupina Asiatů, která působí na celém území naší republiky, byla sledována od května loňského roku a byla napojena na obchodníky přímo ve Vietnamu. Tam byla děvčata nabírána na práci ve střední a západní Evropě. Dívky, kterým gang obstaral turistická víza, za cestu zaplatily od 5000 USD do 7500 USD. Po příjezdu do České republiky je okamžitě kontaktovali Asiaté žijící na našem území.

Ti je dopravovali po celém území ČR do příslušných podniků provozovaných výhradně Vietnamci. Od majitele podniku se dívky dozvěděly, že mu dluží stejnou částku, kterou již zaplatily ve Vietnamu. Peníze si pak musely vydělat prostitucí.

Oběti se bojí svědčit

Za dobu sledováni se policii podařilo zadokumentovat kolem padesáti prodaných dívek. Policie však předpokládá, že ve skutečnosti byl počet vyšší. Ve vietnamské komunitě je obchodování s lidmi poměrně rozsáhlé.

"Tento druh kriminální činnosti se však velmi těžko dokazuje. Obtížně se odhaluje pro neochotu asijských dívek podávat informace. Dívky nedůvěřují zdejšímu prostředí a jsou jen těžko oddělitelné od komunity," dodala Kosinová.

Podniky, které provozují tito Asiaté, jsou pro běžného občana snadno přehlédnutelné. Jedná se o rodinné domy na periferiích a na odlehlých místech. Domy jsou obehnány vysokým plotem a jsou pod kamerovým systémem. V nočních hodinách je kolem zvýšený pohyb Asiatů, Evropané až na výjimky do podniků nesmí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám