Hlavní obsah

Policie odložila případ otravy v hradeckém bistru. Kdo tam zavlekl stafylokoka, nezjistila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Policie nenašla viníka otravy jídlem v bistru v Hradci Králové na začátku června. Vyšetřovatel případ 12. října odložil, informovala v pondělí policie. Po požití kuřecího kebabu se zeleninou onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v nemocnici.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Občerstvení, kde se měli lidé přiotrávit jídlem. Archivní snímek

Článek

Akutní otravu lidem způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Policie případ vyšetřovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Mluvčí policie Iva Kormošová s odkazem na zjištění hygieniků uvedla, že ke kontaminaci masa prokazatelně došlo v provozovně. „Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu," uvedla mluvčí.

Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však podle kriminalistů nešlo zjistit, který ze zaměstnanců ji do prodejny prvotně zanesl, a kdo byl kontaminován až druhotně při práci.

Případ řeší dál hygienici

„Současně nebylo prokázáno zavinění konkrétní osoby, která by svou prací na prodejně, byť z nedbalosti, zapříčinila masivní namnožení bakterie s produkcí enterotoxinu typu A,” sdělila Kormošová.

Bistro v centru Hradce Králové zavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. [celá zpráva]

Hygienici následně uzavření provozovny potvrdili. Po odložení případu policií budou dál řešit pochybení v provozovně, která zjistili při kontrolách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám