Hlavní obsah

Policie obvinila ženu, která skočila s dítětem do řeky, z pokusu o vraždu

Vodňany

Policisté obvinili ženu z Vodňan, která se v minulém týdnu pokusila i se svým asi dvouletým dítětem utopit v řece Blanici, z trestného činu pokus o vraždu a hrozí jí až 18 let vězení. Dítě je stále ve velmi vážném stavu v nemocnici. Důvodem činu mohly být rodinné neshody. Studenti, kteří pomáhali se záchranou ženy a dítěte, dostali od policejního ředitele ocenění.

Ocenění studentůVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Jakmile to lékaři dovolili, proběhly základní úkony trestního řízení, obvinili jsme ji z trestného činu pokusu o vraždu. Následně jsme ji jako obviněnou vyslechli a soud se ztotožnil s názorem na uvalení vazby. Takže aktuálně je vyšetřována vazebně,“ uvedl  mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Dítě museli po vytažení z řeky resuscitovat. Letecky ho převezli do VFN v Praze.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Tonoucí ženu s dítětem pomáhali zachránit studenti rybářské školy

Krimi

Upřesnil, že stav dítěte je i nadále velmi vážný. „Motivem jsou pravděpodobně velké rodinné neshody. Nicméně nemáme ještě vyslechnuté všechny svědky, kteří by k tomu mohli něco říci, takže ani tady nechci spekulovat,“ doplnil Matzner.

Ocenění studentů

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policejní ředitel Luděk Procházka ocenil v úterý ve Vodňanech sedm studentů rybářské školy a dva místní policisty. Zachránili z Blanice topící se ženu i s dítětem.

V úterý ocenil policejní ředitel medailemi sedm studentů místní rybářské školy a dva policisty, kteří ženu i s dítětem z ledové vody Blanice vytáhli. Studenti prvního ročníku Michael Miga, Matyáš Hlavinka, Jiří Křikava, Havlík, Karel Hudik, Rostislav Veselý a Václav Kuchař šli zrovna před sedmou hodinou večer z nákupu, když viděli u mostu ve vodě v řece Blanici ženu s dítětem.

„Snažili jsme se co nejvíc pomoci, tak abychom je zachránili a myslím, že se to povedlo. Rybářská škola nám pomohla hlavně v tom, že jsme věděli, jaká je tam hloubka, tedy dva a půl metru a jak je voda studená, proto jsme zavolali také 158,“ vyprávěl Matyáš Hlavinka, podle kterého by takto měl jednat každý.

V Blanici se topila žena s dítětemVideo: Aktu.cz

Studenti byli v řece asi po kolena a přímo do rozvodněného toku se pustili místní policisté František Tlapa a Jan Srba. „Kluci nám pomáhali vytáhnout ženu a dítě na břeh. Byla tam zima a tma. Bylo to opravdu pár vteřin. Dělal jsem v minulosti i plavčíka, ale tady nebyl na nic čas. Skočil jsem tam oblečený a vytáhl ženu. Bylo to náročné, velká zkouška. Kolega táhl dítě a vytáhli jsme je vlastně současně,“ vzpomíná Jan Srba, který byl oceněný od krajského policejního ředitele za hrdinský čin už podruhé. V roce 2018 se vyznamenal, když zachraňoval osoby po havárii z hořícího vozu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policejní ředitel Luděk Procházka ocenil v úterý ve Vodňanech sedm studentů rybářské školy a dva místní policisty. Zachránili z Blanice topící se ženu i s dítětem.

Reklama

Výběr článků

Načítám