Hlavní obsah

V kauze údajné nabídky úplatku 1,5 milionu pro Kremlíka padlo obvinění

– Praha • Aktualizováno
Právo, jkk

Policie obvinila jednoho člověka kvůli ovlivnění zakázky na auditora mýtného tendru systému. Podle serveru Seznam zprávy je obviněným advokát Martin Janoušek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) uvedl, že obvinění padlo kvůli „nabídce úplatku ve výši 1,5 milionu Kč za ovlivnění výběru poskytovatele služeb technického auditora mýtného systému“.

Někdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík krátce po svém lednovém odvolání z funkce řekl, že mu právník Janoušek nabídl 1,5 milionu korun v souvislosti se zakázkou na auditora mýtného systému.

Janoušek uplácení popírá. „Celou věc vnímá klient jako věc účelově vykonstruovanou bývalým ministrem dopravy ve snaze udržet se ve funkci,” uvedl pro ČTK k obvinění Januškův právní zástupce Lukáš Trojan. Dodal, že jeho klient do ukončení kauzy opouští pozici jednatele i společníka v advokátní kanceláři Rowan Legal.

Ministerstvo dopravy možná vytvoří auditora mýta bez tendru

Ekonomika

Janouškova advokátní kancelář zastupovala společnost CGI, která zakázku na mýtného auditora získala, i když se nakonec supervizorem nestala, protože Kremlíkův nástupce na ministerstvu Karel Havlíček (za ANO) v únoru krátce po svém nástupu do funkce zakázku zrušil a kontrolu mýta nakonec svěřil státnímu podniku Cendis.

„Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Dozor v této věci vykonává Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej.

I když Kremlíkovi byl úplatek údajně nabídnutý již před Vánocemi, oznámil ho až 14. ledna, a to nikoli policii, ale v textové zprávě šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi. Posléze padlo několik trestních oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám