Hlavní obsah

Policie dopadla nebezpečného schizofrenika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nebezpečný schizofrenik David Římal, který utekl v pondělí z areálu bohnické psychiatrické léčebny v Praze, byl ve středu v podvečer zadržen. V ulicích po sedmadvacetiletém pacientovi pátrali policejní hlídky i kriminalisté. Dopaden byl v Praze 2.

Foto: Bonton film

Dítě číslo 44

Článek

"Byl zatčen v ulici Na Slovanech v Praze 2," potvrdil ČTK mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Na místo kde se Římal pohybuje upozornili policii občané na lince 158.

Oznámení od občanů přicházela celý den a policie jich musela prověřit několik desítek. "Ozývají se nám občané na linku 158 s nejrůznějšími poznatky. Zatím však nebylo prokázáno, že by se jednalo o Římala," sdělila odpoledne Novinkám mluvčí pražské policie Daniela Razímová.

Nemocný mladík před třemi lety ubil k smrti svou matku. V léčebně je zavřený na příkaz soudu od roku 2001. Podle lékařů Římal vyhledává opuštěná místa, jako jsou například parky. "Upozorňujeme majitele psů a maminky s dětmi, aby byli ostražitější. V žádném případě by neměli sami zasahovat. Nevíme, jak by mohl reagovat," zopakovala varování Razímová.

Na útěku nemá přístup k lékům

Podle ředitele bohnické psychiatrické léčebny Zdeňka Bašného není "bezprostředně pravděpodobné", že by uprchlý pacient mohl pod vlivem své nemoci opakovat podobný čin jako v minulosti. "Nelze to ale vyloučit. Proto je zapotřebí, aby se co nejdříve vrátil zpět do ústavní léčby," řekl ČTK.

Ředitel Bašný dále uvedl, že lékaři mladíka pustili na vycházku s doprovodem, ale pouze v areálu léčebny. Podle jejich názoru to jeho stav umožňoval, protože byl dlouhodobě stabilizovaný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám