Hlavní obsah

Policie bude vyšetřovat i rodiče dívek katarského prince

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desítkami tisíc korun přispívaly minimálně tři mladičké dívky po delší dobu do rodinných rozpočtů. Inkasovaly je za sex s katarským princem Hamadem A. as-Sáním, který kvůli tomu nyní stojí před soudem. Policie bude muset zjistit, zda rodiče nespáchali trestný čin.

Článek

Státní zástupce Kamil Švec se domnívá, že o pochybném původu peněz svých dcer rodiče museli vědět. "Frekvence jejich návštěv u prince a tím i výdělky byly opravdu veliké, šlo minimálně o čtyřicet tisíc korun u každé z dívek. Jedna z nich byla přitom v kritické době i nezletilá, další dvě byly mladistvé," řekl Právu Švec, který u soudu as-Sáního žaluje.

Zároveň však doplnil, že skutečné výdělky těchto dívek mohly být daleko vyšší. "Takovou spotřebu peněz by měli rodiče u mladých školaček přinejmenším zaznamenat," poznamenal Švec. Mohlo by se tak podle něj ze strany rodičů jednat o spáchání trestného činu ohrožování mravní výchovy mládeže.

"Podnět k prověření jsem v tomto směru na příslušná státní zastupitelství podal koncem minulého týdne," potvrdil Švec s tím, že v případě odsouzení by tak rodičům dívek hrozil až jeden rok vězení. Zároveň však doplnil, že výsledkem policejního šetření nemusí být jen zahájení trestního stíhání. "Otázka na míru viny rodičů je samozřejmě velmi složitá, záleží to na konkrétním posouzení. Obvinění proto nemusí vůbec padnout, mohou však být v rodině uložena určitá výchovná opatření," vysvětlil Švec.

Rozsudek možná v pondělí

Další líčení je naplánováno na čtvrtek, kdy by měli být slyšeni znalci z oboru sexuologie a také poslední školačka, která se zatím k soudu nedostavila. "Je možné, že se v síni pouze přečte její výpověď z přípravného řízení," řekl princův obhájce Josef Lžičař. Podle něj zatím všechny dívky před senátem připustily, že za as-Sáním chodily dobrovolně. Za sex od něj dostávaly vždy po dvou tisících korunách, v některých případech však až pět tisíc korun.

"Všechny to dělaly pro peníze, dostávaly od něj také nejrůznější dárky," uvedl Lžičař. Verdikt soudu nad členem katarské královské rodiny a třemi mladými kuplířkami, které mu do bytu nezletilé a mladistvé školačky vodily, by mohl padnout již příští pondělí. Právě na toto datum naplánovala soudkyně Monika Křikavová zatím poslední líčení.

Soud s as-Sáním přitom probíhá i přesto, že ministr spravedlnosti Pavel Němec počátkem dubna rozhodl o předání případu do Kataru. Jeho postup soud označil za nezákonný a nepřípustný, protože rozhodnutí ministerstva musí podle něj předcházet návrh soudu. Tento názor poté potvrdil i odvolací senát pražského městského soudu. Ministr trvá na tom, že jeho postup byl v souladu se zákonem. Právě to nyní zkoumá policie. Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová jí totiž dala pokyn, aby okolnosti verdiktu prověřila. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám