Hlavní obsah

Policie bude ukrajinské velvyslanectví po incidentu s barvou nepřetržitě střežit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budovu ukrajinského velvyslanectví v Praze-Bubenči, kterou v noci na středu někdo polil červenou barvou, bude nepřetržitě střežit policie. Uvedla to mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Foto: Aktu.cz

Červenou barvou počmáraná budova ukrajinského velvyslanectví v Praze

Článek

Rendlová připomněla, že policie zajišťuje bezpečnost všech zastupitelských úřadů, rozsah opatření se stanovuje podle vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace.

„Velvyslanectví Ukrajiny je od počátku válečného konfliktu posouzeno jako rizikový objekt, avšak do dnešního dne s minimálním výskytem bezpečnostních incidentů,“ uvedla mluvčí.

Opatření, která policie při ochraně úřadu nastavila, se podle ní od únorového začátku ruské invaze několikrát měnila. „V reakci na incident, ke kterému došlo v noci na dnešek, přijala Policie ČR adekvátní opatření, které spočívá v nepřetržitém fyzickém střežení objektu,“ dodala Rendlová.

Policie zveřejnila video s mužem, který polil ukrajinské velvyslanectví barvou

Krimi

Policisté ve středu zveřejnili záběry muže, který budovu velvyslanectví kolem třetí hodiny ranní polévá barvou. Poškodil plot, informační cedule a schody. Policie po podezřelém pátrá.

Muž polil barvou plot velvyslanectví.Video: Policie ČR

V minulosti se podobné akce děly u ruského velvyslanectví v Bubenči. Jeho budovu postříkali demonstranti červenou barvou symbolizující krev v den zahájení útoku Ruska na Ukrajinu. Tehdy, 24. února, před ruskou ambasádou demonstrovaly proti ruské agresi desítky lidí.

Protesty se pak v následujících dnech opakovaly, rudá barva se objevila na schodech před ruským velvyslanectvím. Aktivisté vyzývali k akci nazvané Krvavý měsíc, během něhož měli lidé pěti litry umělé krve polít jakýkoliv majetek Ruské federace kdekoliv na světě, a upozornit tak na oběti války na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám