Hlavní obsah

Policejní prezident udělil medaile policistům, kteří zasahovali při povodních

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní prezident Oldřich Martinů ve čtvrtek odměnil dvojici mužů. Ti hrdinně čelili velké vodě, která je neodradila od záchrany několika lidských životů. Medaile Za statečnost obdrželi policisté Karel Jakubík a Zdeněk Neubauer z Benešova nad Ploučnicí. Ocenění získal také Jiří Škarka z Jihlavy, který zasahoval při nehodě na dálnici D1 a Antonín Švrček a Libor Weiser. Ti zachránili život muži, jenž se pokoušel oběsit.

Foto: ČTK

Policejní prezident Oldřich Martinů (třetí zleva) ocenil medailí Za statečnost policisty, kteří svým jednáním zachránili lidské životy nebo byli zraněni při výkonu služby.

Článek

Odměněný Karel Jakubík a Zdeněk Neubauer zachránili během červencových povodní muže uvězeněného na stromě uprostřed řeky Ploučnice v obci Dolní Habartice. Uvázali se na lano, pomocí kterého v rozbouřené vodě ušli deset metrů po proudu do míst, odkud bylo možné muže vyprostit. Šířka rozvodněné řeky se v tu chvíli zvětšila až na 40 metrů. 

"Navázali jsme se na lano, protože proud byl dost silný a pán byl docela dost daleko od břehu. Takže jsme se snažili přiblížit tak, aby nás voda neodnesla," řekl Jakubík.

Foto: ČTK

Policejní prezident Oldřich Martinů (vpravo) ocenil Karla Jakubíka (vlevo) a Zdeňka medailí Za statečnost.

FOTO: ČTK

Policisté v době záchrany v obci ve skutečnosti vůbec neměli mít. Ocitli se v ní čirou náhodou. Poté, co zavolala manželka uvězněného muže a sdělila jim, co se stalo, neváhali a vydali se jej vyprostit.

"Nevíme, jak se dostal na strom. My jsme ho předali a hned jeli pryč, protože povodeň postupovala do Benešova (nad Ploučnicí)," uvedl Neubauer. "Strom, na kterém muž byl, se po chvíli zlomil," dodal.

Dalším oceněným byl jihlavský policista Jiří Škarka, který zasahoval při nehodě na dálnici D1, kde havaroval kamión s živými prasaty. Zvířata se rozběhla do obou směrů jízdního pruhu a ohrožovala místní dopravu. Policista se pokoušel zastavovat kolemjedoucí vozidla, která jela ve směru na Prahu. Chtěl předejít možným kolizím. Při tom během zásahu utrpěl sám velice vážná zranění poté, co jej během zásahu srazil automobil. Řidič vozidla se naštěstí sám na policii přihlásil. V současnosti je proti němu vedeno trestní řízení. 

Foto: ČTK

Policejní prezident Oldřich Martinů ocenil Jiřího Škarku (vpravo) medailí Za statečnost.

FOTO: ČTK

Posledními odvážnými muži, kteří obdrželi medaili Za statečnost, byli policisté z Břeclavy Antonín Švrček a Libor Weiser. Ti přemluvili muže, který se chtěl oběsit na mostní konstrukci u obce Brumovice. 

"Ten člověk si uvázal smyčku kolem krku a lano k mostní konstrukci. Uvázal se na most už v noci. Myslel si, že usne a ve spánku se překulí. Nepovedlo se mu to," řekl Weiser.

Muž měl podle policie mnoho dluhů a byl bez práce. Svou finanční situaci již nedokázala řešit a proto se rozhodl spáchat sebevraždu. Policisté mu nabídli cigaretu. Postupně s ním začali komunikovat a nakonec jej přesvědčili, aby od svého činu upustil. V současnosti se o svém jednání vyjadřují poněkud skepticky. "Myslím, že by ho přemluvit zvládla většina příslušníků policie," dodal Švrček.

Foto: ČTK

Policejní prezident Oldřich Martinů (vlevo) ocenil medailí Za statečnost Antonína Švrčka (uprostřed) a Libora Weisera (vpravo).

FOTO: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám