Hlavní obsah

Podvodník ošálil i ostřílenou účetní. Poslala mu přes čtvrt milionu

I zkušenou účetní jedné společnosti na Olomoucku obelstil podvodník. Po obdržení falešného e-mailu žena uhradila požadovanou platbu. Firma přišla o více než 260 tisíc korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ve středu 21. září ženě přišla na e-mail zpráva požadující expresní uhrazení faktury přesahující deset tisíc eur na přiložený zahraniční účet. Odesílatel se vydával za výkonného ředitele společnosti. Vzhledem k tomu, že se společností uvedenou na faktuře běžně obchodují a výkonný ředitel byl na služební cestě, žena platbu druhý den uhradila,“ sdělil v pátek policejní mluvčí Libor Hejtman.

Vydávají se za exekutory, důvěřivce připraví o peníze

Bezpečnost

O pět dní později přišel podle něj ženě obdobný e-mail od domnělého ředitele s požadavkem na uhrazení další faktury, tentokrát vystavené na necelých sedm tisíc eur. „To už bylo ženě podezřelé, fakturu prověřila, a nakonec platbu nezaplatila. Zjistila, že se jedná o podvržený e-mail, ve kterém se neznámý pachatel vydával za výkonného ředitele společnosti. Bohužel i první e-mail byl podvodný a společnosti vznikla škoda přes 260 tisíc korun,“ konstatoval mluvčí.

Kriminalisté zahájili šetření pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Pachateli, pokud se jej podaří vypátrat, hrozí až pět let vězení.

V souvislosti s případem nabádá policie opětovně k obezřetnosti při finančních transakcích. „Kontrolujte e-mailovou adresu odesílatele a mějte na paměti, že i důvěryhodný odesílatel může mít napadenou e-mailovou schránku nebo adresa může být podvržená. V příchozí poště si zobrazte skutečnou e-mailovou adresu odesílatele,“ dodal radu na závěr Hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám