Hlavní obsah

Podnikatel Horáček složil 10 milionů na kauci, přesto zůstává ve vazbě

Právo, Matěj Říha

Ústecký podnikatel Tomáš Horáček zůstává ve vazbě. Státní zástupce ho odmítl propustit na kauci 10 milionů korun, kterou obviněný složil minulý týden. Horáček je posledním z obviněných, který je vazebně stíhaný v kauze ovlivňování zakázek pražských nemocnic Na Františku a Na Bulovce.

Foto: Jan Menšík, Právo

Lobbista Tomáš Horáček na snímku z konce října při jednání o vazbě.

Článek

Pražský vrchní soud před týdnem rozhodl, že je možné vazbu nahradit, pokud obviněný složí peněžitou záruku.

To se stalo ve čtvrtek. Horáčkovi právníci od té doby čekali, že jejich klient bude každou chvíli z vězení propuštěn. To se však nestalo, a jak nyní Právo zjistilo, Horáček nejspíš ještě nějakou dobu ve vazbě zůstane.

„Státní zástupce dnes rozhodl o tom, že rozhodnutí o nahrazení vazby peněžitou zárukou se ruší,“ řekl v pondělí Právu jeden z Horáčkových právníků Jiří Teryngel.

„V uvedené trestní věci je nadále trestní stíhání jedné osoby vedeno vazebně,” uvedl k případu státní zástupce Zdeněk Matula.

Podle Teryngela jsou důvodem obavy žalobců, že by Horáček na svobodě mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky, a takovou vazbu nejde peněžitou zárukou nahradit.

My rozhodnutí považujeme za nezákonné a podáváme proti němu stížnost, poněvadž o tom, jaké důvody vazby jsou, nemůže rozhodovat státní zástupce. Měl by to navrhnout soudu.
Horáčkův advokát Jiří Teryngel

„My rozhodnutí považujeme za nezákonné a podáváme proti němu stížnost, poněvadž o tom, jaké důvody vazby jsou, nemůže rozhodovat státní zástupce. Měl by to navrhnout soudu,“ zdůraznil Teryngel.

Soudy naposledy Horáčkovi prodloužily vazbu na konci října, kdy to bylo kvůli obavám, že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Proti tomuto rozhodnutí padla ze strany jeho advokátů stížnost, kterou teprve bude řešit pražský městský soud.

V souvislosti s vazbou pro Horáčka tak byla vydána dvě rozhodnutí, pouze verdikt o desetimilionové kauci z minulého týdne je však pravomocný. „Je to naprosto ojedinělá procesní situace,“ konstatoval Teryngel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám