Hlavní obsah

Pod zřícenou budovou na Děčínsku zemřeli dva lidé

Právo, Novinky, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ KAMENICE

V České Kamenici se ve středu kolem druhé hodiny po poledni zřítila v Dolní ulici střecha a jedno patro bývalého zemědělského skladu. Pod sutinami uvízli tři lidé. Jednoho záhranáři vytáhli, další dva jsou mrtví. Muži v objektu sbírali kovový materiál.

Článek

Hasiči podle jejich krajského mluvčího Lukáše Marvana vyprostili prvního ze zavalených, patnáctiletého mladíka, po 16. hodině. Po zbylé dvojici ve věku 35 a 42 let, která se ale neozývala, pátral kynolog se psem. Oba muže našli záchranáři během večera mrtvé.

"Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek s jeřáby, které podpíraly nezřícené konstrukce. Na místo byl povolán i statik," řekl Marvan. Ruina spadla kvůli tomu, že lidé zcela rozebrali ocelové nosníky a postupně je prodávali do sběru.

Dalším mužům se podle svědků podařilo z horní části budovy utéct a přivolat pomoc. "Ruiny objektu bývalého Benaru jsou minimálně patnáct dvacet let prázdné, ale budova nebyla na spadnutí. Sběrači kovů bohužel vykutali nosné kovové části a střecha se s částí zdi ve třetím patře zřítila dovnitř," řekl Kašpar.

Rozebrali nosnou konstrukci

Techniku nešlo podle zasahujících hasičů použít, protože hrozilo zřícení obvodových zdí objektu. Sutiny záchranné týmy rozebíraly ručně a proto se k zavaleným mužům dostanou zřejmě až za několik hodin.

Strážník Pavel Kašpar doplnil, že den před tragédií vyhnala hlídka z objektu několik mužů. "Jeden z těch zavalených tady v úterý taky byl. Nedali si prostě říct, navíc se tady v úterý potloukaly i děti. Na objektu viselo varování, aby do něj nikdo nevstupoval, ale bohužel to nerespektovali," řekl Kašpar. Podle jeho slov město jako vlastník budovy čekalo na vydání demoličního výměru, i když podle statika nebyla v havarijním stavu.

Na místě nervózně postávali i příbuzní zavalených. Simona Turťáková Právu u policejní pásky řekla, že má ve zříceném objektu tátu s bratrem. "Já doufám, že je zachrání. Co by bylo s naší rodinou," uvedla plačící žena. Další z desítek přihlížejících dodal, že zavalení muži bydleli v bezprostředním okolí bývalého skladu. "Když to spadlo, byla to strašná rána, která otřásla okolními domy," řekl svědek.

Podnikatelé ze sousedních objektů Právu potvrdili, že krádeže kovů zde byly na denním pořádku. Vlastník objektu bývalé textilky František Novosad doplnil, že vstupy do jeho objektu museli zavařit plechy, aby tam nelezli sběrači kovů.

Statici před vstupem do polorozpadlých objektů, které se nacházejí v desítkách měst nejen na severu Čech, důrazně varují. Podobný případ se stal minulý týden ve Vejprtech na Chomutovsku, kde se zřítila část bývalé továrny. Pod troskami zemřel dvacetiletý muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám