Hlavní obsah

Počet mrtvých na silnicích je nejnižší od roku 1990. Policie to připisuje hustému provozu

Právo, jkk
Praha

Během letošních prázdnin zemřelo při dopravních nehodách nejméně lidí za posledních třicet let. Zahynulo 98 lidí, což je o 20 méně než loni. Výrazně klesl počet i těžce zraněných osob, a to o 80 případů na 353.

Při nehodě v Praze zemřel policistaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Údaje dopravní policie ukazují, že letošek je zatím nejméně tragický v historii. Za prvních osm měsíců zemřelo při nehodách 323 lidí a 1180 bylo těžce zraněno.

Letošní rok podle šéfa dopravní policie Jiřího Zlého ovlivnil nouzový stav, kdy provoz na silnicích na jaře zeslábl, ale současně i hustější prázdninový provoz kvůli častějším dovoleným v Česku. Právě díky hustějšímu provozu se snížila rychlost na hlavních tazích, což snižuje následky nehod, domnívá se šéf dopravní policie.

„Medializovali jsme dopravní akce na začátku i na konci prázdnin. Promítlo se to v posledním prázdninovém víkendu, který se obešel bez ztrát na životech,“ vysvětluje si pokles Zlý.

Při nehodě skútru na Prachaticku zemřela žena, mladá spolujezdkyně je vážně zraněná

Krimi

Zatím nejlepší rok

Nejčastější příčinou nehod bylo nevěnování se řízení, podle policie způsobilo pětinu karambolů. Nejnebezpečnějším dnem v týdnu pak byl o prázdninách pátek. Během pátků zemřelo 21 z 98 obětí prázdninových nehod.

„Počet osob usmrcených při nehodách v období leden–srpen je od roku 1961, od něhož dopravní policie disponuje souvislou statistikou dopravní nehodovosti, nejnižší právě letos. Naopak nejvíce osob bylo při dopravních nehodách usmrceno v roce 1994 (903 lidí),“ uvedl Zlý.

Spolujezdkyně nepřežila v Praze náraz auta do zábradlí

Krimi

Za stejné období naopak zemřelo meziročně o 10 cyklistů víc a také o 12 chodců více. Zlý podotkl, že podíl na horších číslech mají i stále populárnější elektrokola, na nichž lidé častěji přecení své schopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám